logo F1online.skF1online.sk

Helmut Marko: Max opäť udrie, ale férovo. Na pomstu nemyslí

Max Verstappen a Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király28. 7. 2021

Max Verstappen má za sebou ťažkú nehodu, ale už počas tohto víkendu sa na Hungaroringu vráti na pretekársku trať. Helmut Marko je rád, že to všetko dopadlo len takto.

„Obával som sa toho, že po tvrdej nehode bude trvať dlhšie, kým bude Maxa možné vystaviť plnej záťaži,“ uviedol Marko pre F1-Insider.com. „Preto je to dobrá správa. V Maďarsku opäť udrie. Ale férovo. Neexistujú žiadne myšlienky týkajúce sa pomsty.“

Predstavitelia Red Bullu požiadali komisárov o prehodnotenie trestu pre Lewisa Hamiltona. Ten dostal v Silverstone desať trestných sekúnd, ale aj napriek ním vyhral. Na to, aby sa komisári vecou zaoberali, však budú potrebné nové dôkazy.

„Máme dáta, ktoré to ukazujú,“ reagoval Helmut Marko na skutočnosť, že vinníkom bol určite Hamilton. „To sa však dalo vidieť už voľným okom. Bol jasne vzadu a míle od vrcholu zákruty. Apex vôbec netrafil.“

Šéf Red Bullu Racing Christian Horner už potvrdil, že oprava monopostu vyjde na približne 1,5 milióna eur. Podľa Helmuta Marka je len postavenie nového šasi rovné nákladom na úrovni 750 000 eur.

„Staré šasi je totiž zničené. Motor mieril do Japonska do Hondy a nevedeli nám povedať, či ho ešte bude možné nasadiť. Ak nie, tak nás ešte môže čakať aj trest straty miest na štarte,“ pripomenul Marko narážajúc na skutočnosť, že v priebehu ročníka môže každý jazdec nasadiť len tri pohonné jednotky. Za každú ďalšiu by prišiel trest.

Pripusťme ešte jednu zaujímavú otázku. Bude Verstappen odteraz jazdiť opatrnejšie? „Nie,“ rázne odvetil Helmut Marko. „Veď neurobil nič zlé.“

Podobne to vidí aj bývalý pretekár Ralf Schumacher. „Max nie je žiadny zajko-bojko a nezvoľní. Viem si predstaviť len jedinú vec, a to tú, že sa bude viac pozerať do zrkadiel,“ zamyslel sa Ralf.

Brat Michaela Schumachera sám zažil jednu ťažkú nehodu. Stalo sa tak ešte v Indianapolise v roku 2004, keď pocítil preťaženie 78G. Utrpel otras mozgu a zlomeninu dvoch stavcov.

„Bolo to ťažké. Hlavne v prvých dvoch týždňoch. Do auta som opäť nastúpil až po troch mesiacoch a už v siedmom kole testov som v Silverstone prekonal traťový rekord,“ zaspomínal si Ralf Schumacher, ktorému trojmesačný oddych navyše pomohol a dobre sa odreagoval. „Po troch mesiacoch som mal na jazdenie opäť poriadnu chuť.“

Súvisiace články

Diskusia