logo F1online.skF1online.sk

Aston Martin presmeroval všetky zdroje na rok 2022

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 7. 2021

Aston Martin patril pred štartom sezóny medzi hlavných favoritov v strede poľa. Vlani ušlo Racing Pointu tretie miesto v Pohári konštruktérov len o vlások. Pred touto sezónou boli očakávania veľké a tím sršal sebadôverou, avšak nové pravidlá a nevydarené predsezónne testy sa podieľali na veľmi zlom vstupe do nového ročníka. Šéf stajne Otmar Szafnauer teraz priznal, že tím už presmeroval svoje zdroje na budúcu sezónu.

Aston Martin momentálne okupuje šieste miesto v Pohári konštruktérov. Na štvrté Ferrari stráca presne sto bodov, na tretí McLaren dokonca stopätnásť. Pred štartom sezóny si to v Silverstone určite predstavovali inak, no napokon museli akceptovať fakt, že zmena pravidiel im ublížila viac než ostatným. Teraz je čas pozerať sa smerom do budúcnosti a čo najlepšie sa pripraviť na veľkú zmenu, ktorú rok 2022 prinesie.

„Prínos našich pilotov pri vývoji nového auta bude dôležitý. Lance s nami strávil niekoľko rokov a dokáže identifikovať rozdiely medzi súčasným a minuloročným monopostom. Sebastian zas prináša nový uhol pohľadu, čo je tiež dôležité. V súčasnosti sa však už plne sústredíme na rok 2022,“ povedal šéf Aston Martinu Otmar Szafnauer.

„Síce pripravujeme určité vylepšenia aj pre tohtoročné auto, ale celé naše R&D a experimentovanie v továrni sú zamerané na rok 2022,“ dodal.

V Silverstone medzitým pokračujú vo svojom ofenzívnom ťažení. Noví majitelia naďalej investujú do tímu značné zdroje a továreň sa pomaly rozrastá, ako po ľudskej, tak technologickej stránke. Ešte však pár rokov potrvá, kým sa všetko dokončí a každý si nájde svoje miesto.

„Infraštruktúra sa naďalej rozrastá, to znamená dokončenie novej továrne a nového veterného tunela, čo potrvá ešte nejaké dva alebo tri roky,“ vysvetlil Szafnauer.

„Ľudia prichádzajú do tímu, niektorí prídu skôr, iní o pár rokov. Áno, jazdcov už máme, ale dobrý tím potrebuje viac. Musíte byť schopní navrhnúť a vyvinúť konkurencieschopné auto. Na to potrebujete ľudí, nástroje a infraštruktúru, čo si zas vyžaduje čas. Nových ľudí sme začali najímať tak pred tromi rokmi a za ten čas sa počet zamestnancov zvýšil zo 400 na 550. Dostať sa z 550 na 750 bude trochu trvať,“ povedal Szafnauer.

Súvisiace články

Diskusia