logo F1online.skF1online.sk

Britská polícia zadržala osobu podozrivú z olúpenia Landa Norrisa vo Wembley

Lando Norris
© McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 7. 2021

Finále európskeho futbalového šampionátu sa nezaobišlo bez kontroverzií. Nezvládnuté bezpečnostné opatrenia zo strany poriadkových zložiek znamenali vlnu incidentov, vrátane tých násilných. Tie neobišli ani pilota McLarenu Landa Norrisa. Toho vo Wembley olúpili dvaja muži, ktorí mu vzali veľmi cenné hodinky za asi 40 tisíc libier.

Po asi týždni majú vyšetrovatelia na konte prvý „zárez“. Podarilo sa im totiž vypátrať jedného z dvojice lupičov, ktorí tej noci Norrisa olúpili o cenné hodinky značky Richard Mille.

“Landa chytili a druhý zlodej mu v zlomku sekundy stiahol hodinky,” povedal svedok. “Vyzeral byť otrasený. Bezpečnostná služba bola počas celého večera tragikomická.”

„Norris sa stal po finálovom stretnutí EURO 2020 vo Wembley účastníkom incidentu, pri ktorom mu ukradli hodinky,“ stojí v stanovisku McLarenu. „Lando našťastie nebol zranený, ale je z toho pochopiteľne otrasený.“

Jedného z dvoch lupičov už polícia vypátrala. Má sa jednať o 24-ročného muža, ktorý bol zatknutý v Liverpoole pre podozrenie zo spáchania lúpeže. Muž zaplatil kauciu (v slovenskom trestnom práve je obdobou tohto inštitútu tzv. peňažná záruka) a bude stíhaný na slobode. Pred orgány činné v trestnom konaní sa musí znovu dostaviť v polovici augusta. Polícia neuviedla, či u tejto osoby zaistila i cenné hodinky patriace Norrisovi, ani či sa im podarilo vypátrať aj spolupáchateľa.

Záležitosť sa stále prešetruje. Túto osobu tak musíme nateraz považovať „len“ za podozrivú, nie vinnú zo spáchania tohto trestného činu. Britská polícia naďalej vyzýva osoby, ktoré majú o predmetnom skutku akékoľvek informácie, aby kontaktovali príslušné orgány.

„V nedeľu 18. júla bol v Liverpoole zatknutý 24-ročný muž pre podozrenie zo spáchania lúpeže,“ uvádza sa v stanovisku polície. „Muž bol prepustený na kauciu a pred orgány sa musí znovu dostaviť v polovici augusta. Vyšetrovatelia žiadajú všetky osoby, ktoré sa v tom čase nachádzali na parkovisku, aby sa dostavili a podali svoje výpovede.“

„Na parkovisku bolo v tom čase rušno, keďže zápas skončil len krátko pred týmto incidentom. Je pravdepodobné, že viacero ľudí ho videlo alebo zachytilo na kameru,“ vyzýva polícia.

Na druhej strane je možné, že polícia sa pri prešetrovaní udalosti dopustila chyby. Krátko po incidente totiž k jej príslušníkom pristúpila osoba, ktorá tvrdila, že ho zachytila na svojej palubnej kamere. Avšak v zmätku, ktorý na mieste panoval, opustil tento človek parkovisko bez toho, aby polícii poskytol svoje údaje. Najmä túto osobu teraz orgány činné v trestnom konaní vyzývajú, aby sa dostavila, vypovedala a polícii odovzdala predmetný kamerový záznam.

Norris niekoľko dní po nepríjemnom incidente pred novinármi v Silverstone priznal, že je po veľmi nepríjemnej skúsenosti stále trochu otrasený.

„Nebudem vám klamať, nie som v perfektnom stave. Z mentálneho pohľadu mám pred sebou nejakú prácu. Samozrejme, veľa sa o tom rozprávam, o psychickom zdraví. Byť psychicky silný je veľmi dôležité,“ povedal Norris.

Súvisiace články

Diskusia