logo F1online.sk

Marko: Hamilton zničil Albonovi kariéru

Alex Albon
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 7. 2021

V Red Bulle sa ešte o druhom pilotovi pre nasledujúcu sezónu nerozhodlo. Pole position v týchto interných pretekoch drží Sergio Pérez, no červení býci majú poruke hneď niekoľkých záujemcov, ktorí by sa chceli buď prvýkrát ukázať v Red Bulle, alebo sa doň vrátiť. Jedným z nich je Alex Albon, pre ktorého vraj už v tíme nie je miesto. Nebyť však Lewisa Hamiltona…

Alex Albon v Red Bulle nahradil Pierra Gaslyho, s ktorého výkonmi neboli kompetentní spokojí už uprostred roka 2019. Albon sa spočiatku nedal zahanbiť, no po štarte sezóny 2020 spadol hlboko do stredu poľa, z ktorého len málokedy vykukol na popredné priečky.

Pritom už na prvej Veľkej cene Rakúska sezóny 2020 mohol triumfovať. Avšak vo štvrtej zákrute narazil na Lewisa Hamiltona, ktorý sa predbehnúť nedal. Trafil Albonovo pravé zadné koleso a roztočil ho.

“Tá štvrtá zákruta je slávna. Myslím, že to tam Hamilton zničil Albonovi kariéru,” vyhlásil Helmut Marko v rozhovore pre motorsport-total.com ešte pred nedeľňajšou VC Veľkej Británie. “Ak by ho tam v roku 2020 nevytlačil, Albon by tie preteky vyhral. Potom by možno všetko vyzeralo inak; vďaka psychike a sebavedomiu by sa všetko mohlo vyvinúť úplne ináč.”

Ako to vyzerá v tomto alternatívnom vesmíre dnes, sa už nedozvieme. Albona v Red Bulle nahradil Sergio Pérez, ktorý tiež občas zakopne. Podľa bývalého pretekára Marca Surera dokonca nie je oveľa lepší od Alexa Albona.

“Rozdiel je v tom, že Pérez je konzistentnejší,” zastal sa Péreza Marko. “Keď zvládne kvalifikáciu ako v prípade toho druhého miesta v Imole alebo tretieho na Red Bull Ringu, tak pozbiera výsledky, aké Albon nemal. A vo veľkej cene je takmer na Verstappenovej úrovni, pokiaľ má čisté preteky.”

Ak by sa teda Red Bull rozhodoval medzi Pérezom alebo Albonom, pretekár s thajskými koreňmi by ťahal za kratší koniec. Red Bull sa ho nechystá posadiť ani do sesterského AlphaTauri, prezradil Marko.

Albon nateraz zostane v Red Bulle len ako rezerva. “Áno, momentálne preňho nevidíme žiadnu príležitosť, no máme tu koronu. Ak ste pozitívni, tak ste okamžite v karanténe. Ak sa to stane pilotovi, tak ľahko môže vynechať tri preteky v rámci jednej trojičky. Rezervný jazdec má teraz o to väčšie opodstatnenie.”

“A Albon je na simulátore skvelý, aj celkovo odvádza skvelú prácu. Nedávno testoval pre Pirelli. Snažíme sa ho udržať v rodine, no ak dostane ponuku niekde pretekať, nebudeme mu stáť v ceste,” doplnil Marko.

Súvisiace články