logo F1online.sk

F1, FIA a Mercedes odsúdili rasistické útoky na Lewisa Hamiltona

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 7. 2021

Lewis Hamilton si po pretekoch vo Veľkej Británii musel od “fanúšikov” vypočuť svoje. Kontroverzná kolízia s Maxom Verstappenom totižto naštartovala tú časť divákov, ktorá nedokáže celkom ovládať svoju prvú signálnu. Namiesto toho, aby rozoberali samotný incident a argumentovali, Hamiltona na sociálnych sieťach okrikovali rasistickými narážkami. FIA, Formula 1 a Mercedes následne tieto odkazy odsúdili.

Kolízia rozdúchala vášne o to viac, že Hamilton vyradil z pretekov práve lídra šampionátu. Na ceste za ôsmym titulom mu to výrazne pomohlo, keďže z 33-bodovej straty, ktorú mal pred pretekmi, je zrazu len osembodová.

Svoj obraz si veľmi nevylepšil ani po pretekoch, keď triumf oslávil vo veľkom štýle; ako keby v posledných kolách ani nebojoval s Charlesom Leclercom, ale Maxom Verstappenom. Na Holanďanovo vypadnutie akoby zabudol. Verstappen následne z nemocnice odkázal, že to bol podľa neho prejav nedostatku rešpektu a pokriveného športového ducha. Bojovníci skrývajúci sa za klávesnicami viac nepotrebovali.

“Počas a po včerajšej Veľkej cene Veľkej Británie sa Lewis Hamilton na sociálnych sieťach stal terčom početných rasistických útokov,” píšu F1, FIA a Mercedes v spoločnom stanovisku. “Formula 1, FIA a Mercedes čo najdôraznejšie odsudzujú takéto správanie. Títo ľudia by v našom športe nemali mať žiadne miesto a my naliehame na to, aby vinníci boli braní na zodpovednosť za svoje činy.”

“Formula 1, FIA, piloti a tímy pracujú na tom, aby vybudovali diverznejší a inkluzívnejší šport. Takéto neakceptovateľné prípady online urážania treba zvýrazniť a eliminovať,” zneli posledné slová vyhlásenia.

Hamilton sa len pred týždňom zastal anglických futbalistov, ktorí po finále Eura 2020 čelili podobným útokom. Po tejto nedeli sa ocitol na rovnakom brehu ako Sancho, Rashford a Saka.

“Rasistické urážky na sociálnych sieťach cielené na hráčov po včerajšom zápase sú neakceptovateľné,” napísal minulý pondelok Hamilton. “Takúto ignoráciu treba zastaviť. Tolerancia a rešpekt voči hráčom by nemala byť ničím podmieňovaná. Naša ľudskosť by nemala byť ničím podmieňovaná.”

Súvisiace články