logo F1online.sk

Norris: Hnevá ma, že som aspoň nedostal šancu…

Lando Norris pred Danielom Ricciardom
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl18. 7. 2021

Lando Norris mal domáce preteky výborne rozbehnuté. Po reštarte sa cez Valtteriho Bottasa dostal na tretie miesto a v prvom stinte držal Fína s prehľadom za sebou, pričom nebol ďaleko ani od dvojice Charles Leclerc a Lewis Hamilton. Pri istej zhode okolností mohol Lando zamiešať karty v boji o víťazstvo, nakoniec skončil mimo pódia.

Sen o domácom pódiu mu pokazil nevydarený pitstop, ktorý sa pre problém s maticou na pravom zadnom kolese natiahol na bezmála šesť sekúnd. Valtterimu Bottasovi stačilo len zastaviť v nasledujúcom kole, a dostal sa na pódium pred Norrisa. Samozrejme je otázne, či by McLaren mal na to, aby v dlhom druhom stinte za sebou udržal rýchlejší Mercedes.

McLaren zopakoval minulý rok na Silverstone, keď v pretekoch pri príležitosti 70. výročia pokazila pomalá zastávka v boxoch preteky Carlosovi Sainzovi. Na druhej strane, bolo by ľahké teraz vinu “hodiť” na mechanikov. Zaváhania pri pitstopoch sa občas vyskytnú v akomkoľvek tíme, spomeňte si dnes na ešte väčšie problémy Ferrari so Sainzom, pomalý pitstop Péreza v Rakúsku či vypadnutie Bottasa v Monaku…

„Neviem, čo povedať. Na konci dňa to boli stále veľmi dobré preteky. Na domácej trati som získal štvrté miesto, čo je po štarte zo šiestej priečky výborné. Len by som chcel o niečo viac,“ povzdychol si Lando Norris, ktorý si po pomalom pitstope poriadne zanadával. Bezprostredne po prejdení cieľovej čiary zavládlo vo vysielačke z jeho strany úplné ticho. Tímu sa prihovoril až po odstavení auta, keď skonštatoval, že „papájoví“ dnes odviedli dobrú prácu, a pripustil, že aj tak by zrejme Bottasa za sebou neudržal.

„V prvom stinte som mal rýchlosť na to, aby som udržal Mercedes za sebou. Nedokázal som ich stíhať, ale vedel som sa ubrániť. Kvôli nevydarenej zastávke v boxoch som však nemal šancu vyjsť pred Bottasom a brániť sa čo najdlhšie, ako by bolo možné. Bolo by pekné mať príležitosť pobiť sa o pódium. Na druhej strane, nemyslím si, že nebyť nevydareného pitstopu, bol by výsledok iný. Aj štvrté a piate miesto pre tím je však dobré,“ vyhlásil mladý Brit, ktorý poskočil na tretie miesto Pohára jazdcov a naďalej platí, že vždy, keď skončil v kariére na pódiu, umiestnil sa v nasledujúcich pretekoch v TOP5.

„Štvrté miesto je veľmi dobrý výsledok, takže celkovo nie som nahnevaný. Len ma hnevá, že som prišiel o príležitosť na dobré súboje a dobré pretekanie. Mohli sme predviesť dobrú šou. Stále to však bol zábavný víkend. Teším sa, že ľudia boli späť na tribúnach, s nimi sme si to užili oveľa viac,“ doplnil Norris, ktorý dosiahol najlepší výsledok na domácej trati. Pred rokom bol v Silverstone piaty a deviaty.