logo F1online.sk

Hamilton by mal dostať pretekový dištanc, odkazuje Marko

Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 7. 2021

Je desaťsekundový trest pre Lewisa Hamiltona dostatočný? Táto otázka sa bude ešte dlho rozoberať, no v Red Bulle na ňu majú jasnú odpoveď. Predstavitelia červených býkov už počas pretekov zúrivo krútili hlavami so slovami, že penalizácia pre Brita mala byť oveľa prísnejšia.

Dvojica sa stretla v prvom kole v zákrute Copse, v ktorej sa Lewis Hamilton pokúsil predbehnúť Maxa Verstappena. Rýchlosť na to mal, no na vnútrajšku nebolo toľko miesta, koľko by potreboval. Mohol ísť ešte viac doprava? Mohol Verstappen zvoliť väčší polomer zákruty? To je otázka, na ktorú teraz hľadá odpoveď celá fanúšikovská obec.

Časť fanúšikov považuje za jasného vinníka Lewisa Hamiltona, časť to považuje za pretekový incident a časť viní z nehody agresivitu Maxa Verstappena. Helmut Marko sa už počas pretekov z názoru poslednej skupiny vysmial.

“Tak potom sú slepí,” vyhlásil Helmut Marko na margo tvrdení, že na vine bol Verstappen. “Opakované zábery to ukázali celkom jasne. On svojím ľavým predným kolesom trafil priamo naše pravé zadné a Verstappena poslal do bariéry.”

“Ak jeden pretekár tak silno trafí naše zadné koleso svojím predným, tak to v najrýchlejšej zákrute na okruhu už nie je pretekový incident. Toto je nedbanlivé až nebezpečné správanie,” konštatuje športový poradca červených býkov.

Marko dokonca ide ešte ďalej, tvrdí, že Hamiltonovo počínanie presahovalo rámce športových pravidiel. “Toto sa nedá vyriešiť normálnym športovým kódexom. Ja ani neviem, aký by mal byť maximálny trest, ale takéto nebezpečné a bezohľadné správanie by malo byť potrestané dištancom alebo čím.”