logo F1online.sk

Jos Verstappen: Keby som nevidel ten Maxov talent, nešiel by som do toho

Max Verstappen a Jos Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala11. 7. 2021

Max Verstappen má v sebe pretekárske gény, ktoré sa jeho otec Jos Verstappen snažil pestovať už od synovho útleho detstva. Nuž a tvrdá škola, ktorou si Max prešiel, priniesla aj svoje ovocie; dnes sa ženie sa svojím prvým majstrovským titulom. Jos Verstappen je rád, že sa tvrdá drina vypláca.

Keď Max Verstappen na Veľkej cene Rakúska získal pole position, nepôsobil vôbec spokojne. Sobota neprebehla perfektne a to mu prekážalo. Po kvalifikácii sa zamyslel a poznamenal, že to má pravdepodobne niečo spoločné s jeho otcom, pod ktorého dozorom nikdy nič nebolo perfektné.

Jos Verstappen si nedávno zaspomínal na to, ako v Maxovi začal pestovať mentalitu víťaza. “Keď mal sedem rokov, tak som zbadal, že má v sebe niečo výnimočné,” cituje bývalého pretekára F1 Speedweek. “V prvom kole na studených pneumatikách bol vždy neskutočne rýchly. A keď predbiehal. Videli ste, ako sa pripravoval na predbiehací manéver — Max bol v tom veľmi dobrý.”

Akonáhle bol Verstappen presvedčený, že jeho syn to môže dotiahnuť naozaj ďaleko, šlo sa do toho úplne naplno. “Pre mňa to znamenalo, že som každoročne na autobuse najazdil 80 až 100-tisíc kilometrov. Pripravoval som tiež motory, bol som mechanik a otec. To všetko ma stálo veľa času a peňazí. Nešiel by som do toho, keby som nevidel jeho talent.”

Mnoho detí má športový talent, no niektoré ho nedokážu zužitkovať buď z finančných dôvodov, alebo skrátka na sebe nepracujú dostatočne. U Verstappenovcov neprichádzalo do úvahy ani jedno. Jos uznáva, že na svojho syna bol dosť prísny.

“Myslím si, že to pre Maxa bolo ťažké,” uznáva 49-ročný Holanďan. “Nešli sme na trať s tým, že budeme naháňať ostatných. Šli sme tam vyhrať, a presne to som Maxa učil. Vždy som chcel len vyhrávať, vyhrávať, vyhrávať. To som aj od neho požadoval.”

Jos Verstappen sa dennodenne staral o kariéru svojho syna a dozeral na ňu až do jeho prvej sezóny v Toro Rosso. Max Verstappen vyletel z rodičovského hniezda v roku 2015, keď sa odsťahoval od otca a usadil sa v Monaku.

Azda vtedy sa Max prvýkrát nadýchol. “Dovtedy som sa o všetko naplno zaujímal, tiež som Maxovi ukazoval, ako má pracovať s tímom. Skvelé je, že sa s Maxom stále zhovárame každý deň, keď jazdí. Voláme si, rozprávame sa a bavíme sa o tom, ako to šlo a čo sa deje.”

“Ja mu poviem aj svoje názory. Len mu o nich hovorím, nemusí mi odpovedať. Viem však, že nad nimi premýšľa. To je jediná vec, ktorú od neho chcem,” doplnil Verstappen.

Súvisiace články