logo F1online.skF1online.sk

Schumacher skúma autá súperov v parc fermé: Z pneumatík toho veľa vyčítate

Mick Schumacher
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala11. 7. 2021

Už sme si zvykli na Sebastiana Vettela, ktorý sa po pretekoch rád prechádza po parc fermé a skúma monoposty súperov. Tento rok však máme v padoku nového inšpektora. Konkurenčné stroje začal pozorovať Mick Schumacher, pretože sa z nich podľa jeho slov dá veľa zistiť. Najmä zo stavu ich pneumatík.

Práca s pneumatikami je v dnešnej Formule 1 kľúčová, o čom sa presviedčame na každej veľkej cene. Každý extra poznatok o tom, ako s pneumatikami pracujú súperi, môže pilotovi pomôcť. Mick Schumacher tieto poznatky zbiera v parc fermé podobne, ako to kedysi robil jeho otec Michael či krajan Sebastian Vettel.

So skúmaním áut súperov vraj začal už za mladi. “Toto robievam už od motokár. Vždy sa zíde vedieť najmä to, ako vyzerajú pneumatiky na iných autách. Sledujem ich, či sa z nich viem niečo naučiť,” vysvetľuje Schumacher.

“Pneumatiky sú ako otvorená kniha. Ukážu vám každú jednu drobnú chybu a každý drobný detail iných áut, ale i toho môjho. Skúmanie iných monopostov vždy toho bolo súčasťou a ja v tom budem pokračovať,” rozvinul svoje myšlienky minuloročný šampión Formuly 2. “Nuž a v parc fermé sa dostanem k iným autám najbližšie. Nemôžem len tak napochodovať do garáže niekoho iného a povedať — Ahojte! Prišiel som len, aby som si pozrel vaše auto a potom odídem. Určite je zaujímavé sa na ne pozrieť.”

Mick Schumacher si vyslúžil veľa pochvalných slov za jeho proaktívny prístup a pracovné nasadenie v Haase. Azda aj vďaka nemu kolegu Nikitu Mazepina tak jednoznačne poráža. Chýbať mu môže už len jedno; aby v pretekoch mohol bojovať aj s inými tímami a zbieral skúsenosti pri súbojoch na trati. Teraz sa k nejakému dostane len sporadicky, a aj v tom prípade majú súperi o poznanie rýchlejšie auto.

Schumachera však úvod do jeho formulovej kariéry baví. “Som relatívne spokojný s tým, ako to ide, ale z pohľadu výkonov je to, samozrejme, ťažké. V každom prípade sa nám podarilo nájsť si cestu a darí sa nám dobre spolupracovať.”

“Ja si tieto časy užívam až tak, že je pre mňa ľahké prísť do práce a pracovať dlho, pretože ma to tak baví. Myslím si, že sa to odráža aj na mojich výkonoch. To je pre mňa dôležité; aby sa tvrdá práca jedného dňa vyplatila. Dúfam, že to tak bude,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia