logo F1online.sk

Norris ohúril Brawna: Prevyšuje aj svoju váhovú kategóriu

Lando Norris v cieli VC Rakúska 2021
© McLaren Media Centre
Milan Kubala
Milan Kubala9. 7. 2021

Z benjamínka Formuly 1 Landa Norrisa sa razom stal stroj na body a na pomery McLarenu i stroj na pódiá. Pochvaly sa naňho valia z každej strany, veď je čo chváliť; v doterajšom priebehu sezóny len raz chýbal v najlepšej päťke. Túto štatistiku vyšperkoval na Red Bull Ringu, kde takmer získal pole position a v pretekoch bojoval s Mercedesmi o druhú priečku. Nečudo teda, že sa stal Jazdcom dňa nielen z pohľadu fanúšikov, ale i Rossa Brawna.

Potom, čo sa Norris v Rakúsku takmer postavil na pole position, zviedol celkom vyrovnanú partiu s Mercedesmi. Tvrdo však doplatil na penalizáciu za jeho súboj so Sergiom Pérezom, kvôli ktorému azda i prišiel o šancu skončiť pred Valtterim Bottasom a získať osemnásť bodov za druhé miesto. Pre McLaren to aj napriek tomuto sklamaniu bol najlepší výkon za posledné roky, z čoho musí mať celý tím radosť.

A poďakovať sa za to treba určite Landovi Norrisovi. “Na základe víkendu ako celku si vyberám Landa ako môjho Jazdca dňa. V kvalifikácii podal senzačný výkon, ku ktorému pridal aj skvelé preteky,” píše Ross Brawn vo svojom rakúskom hodnotení.

“V pretekoch prišlo aj na nejaké ťažké rozhodnutia ohľadom trestov, pričom jeden z nich zasiahol Landa. Nikto vrátane komisárov nechce vidieť tresty a myslím si, že sa o nich bude ešte dlho polemizovať. Na druhej strane však na trati nesmieme dovoliť nekontrolovanú agresiu. A nechceme ju ani vidieť. Nájsť ten balans nie je jednoduché,” uvedomuje si šéf F1 pre motoršport.

To je však úloha pre komisárov, piloti zas majú tie svoje. Norrisovi sa tie jeho darí plniť do bodky. “Max opäť jazdil ako stroj, no myslím si, že Lando výrazne prevyšoval svoju váhovú kategóriu. Preto si ho vyberám ako Jazdca dňa.”

Z Norrisových výkonov je Brawn unesený podobne ako šéf McLarenu Andreas Seidl, ktorý po každom víkende hodnotí Norrisa len pozitívne. “Už keď prichádzal do Formuly 1, tak bol hodnotený veľmi vysoko. Teraz tieto očakávania konzistentne napĺňa.”

“Pilot McLarenu sa tento rok neustále vyvíja a vyzerá to tak, že spravil veľký pokrok. Je to úžasný talent. Máme šťastie, že teraz máme takých jazdcov, akých máme. Máme tu referenciu, ktorou je Lewis, a potom Maxa, Landa, Georgea, Carlosa, Charlesa,” dodal Brawn.