logo F1online.sk

Ecclestone vysvetľuje, prečo Vettelovi pomohol: Chcel som, aby bol opäť šťastný

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala9. 7. 2021

Posledné mesiace vo Ferrari boli pre Sebastiana Vettela skľučujúce. Po sezóne v monoposte, ktorý ďaleko zaostával za očakávaniami, a v tíme, ktorý odrátaval minúty do chvíle, kedy si Vettel pobalí kufre a vyprace svoju stranu garáže, sa však na Nemcovej tvári opäť objavil úsmev. Nesmierne to teší Bernieho Ecclestona, ktorý vraj chcel Vettelovi napraviť chuť po jeho pôsobení v Maranelle.

Sebastian Vettel prestúpil do Ferrari v roku 2015, no ako Mark Hughes poznamenal vlani v decembri, už od začiatku nebol tým vyvoleným. “Organizačná štruktúra, ktorá Vettela naverbovala z Red Bullu, nepozostávala z tých istých ľudí. Vettel bol vyvolencom Lucu di Montezemola, no di Montezemolo bol dávno preč ešte skôr, ako tam Vettel prišiel.”

“Agresívna dvojka pozostávajúca zo Sergia Marchionneho a Maurizia Arrivabeneho mohla Vettelovej osobnosti len sotva vyhovovať menej. Bolo preňho nemožné vytvoriť si s tímom puto po vzore Schumachera, ako si to predstavoval,” pokračoval britský novinár. Keď opraty prevzali Binotto a Camilleri, Vettel po sérii chýb padal do kolien, nuž a dorazil ho príchod Charlesa Leclerca, z ktorého sa stala hviezda Scuderie.

Posledný rok skôr pripomínal malú občiansku vojnu vo Ferrari, no podľa Bernieho Ecclestona ani predtým neboli vzťahy v Maranelle ideálne. “Sebastian Vettel k nim prišiel ako štvornásobný majster sveta, no nezaobchádzali s ním tak, ako by si zaslúžil,” uviedol pre Bild.

“Chýbala mu podpora a náklonnosť tímu. Najmä posledný rok v tom zostal osamote. Preto som sa v zákulisí činil, usiloval sa ho udržať vo Formule 1 a umiestniť ho do dobrej stajne. Chcel som, aby bol opäť šťastný,” vysvetlil svoje pohnútky 90-ročný dobrý priateľ Sebastiana Vettela.

Hneď od začiatku bolo jasné, že Vettel sa v Aston Martine cíti dobre. Výsledkovo to však nebolo ono až do pretekov v Monaku a Azerbajdžane. Práve v Baku Vettel vybojoval prvé pódium pre svoju novú stajňu.

“Sebastianovi som zagratuloval v správe, do ktorej som napísal: ‘Vyzerá to tak, že pomaly nachádzaš svoje staré ja,'” prezradil Ecclestone, ktorý nepochybuje o tom, že vo Vettelovi stále drieme víťaz. “Samozrejme, že môže vyhrávať, len je treba, aby to tím všetko dal dokopy. Pevne dúfam, že mu Aston Martin čím skôr dodá auto, s ktorým bude môcť víťaziť.”