logo F1online.sk

Norris po zisku pódia: Je skvelé, že nie som až taký šťastný!

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl4. 7. 2021

Lando Norris získal v Rakúsku svoje štvrté pódium v kariére a predovšetkým celé preteky držal tempo s Mercedesmi. Aj keď sa tešil so svojím tímom a usmieval sa, nebol až taký šťastný, ako by ste pri zisku pódia očakávali.

Nielen Landa totiž nahnevala päťsekundová penalizácia, ktorá pomerne výrazne ovplyvnila jeho preteky. V štvrtom kole, hneď po reštarte, sa ho Sergio Pérez snažil predbehnúť v štvrtej zákrute po vonkajšej strane. Norris nedal Mexičanovi nič zadarmo a aj keď sa autá nedotkli, Pérez skončil v štrkovej zóne.

Riaditeľstvo pretekov usúdilo, že Norris vytlačil Péreza z trate. Aj Christian Horner si myslel, že išlo o pretekový incident, pre objektivitu však treba povedať, že ťažko povedať, či mal šéf Red Bullu v tej chvíli k dispozícii všetky dostupné zábery. Trest označil za prísny aj Paul di Resta a trochu zaskočení ním zostali aj Števo Eisele s Pepom Králom v televíznom prenose.

„Myslel som si, že v prvom kole (prvé kolo po reštarte, pozn. red) to bolo skutočne o pretekaní. On sa ma snažil predbehnúť po vonkajšej strane, čo je trochu hlúpe. Sám sa dostal mimo trate. Nevytlačil som ho. Som z toho trochu frustrovaný, pretože som mohol prísť do cieľa na druhom mieste,“ povedal Lando Norris.

Po penalizácii stratil Norris pozíciu voči Valtterimu Bottasovi a ocitol sa na štvrtom mieste. Stále však dokázal držať tempo s Mercedesmi a keď s ľahkosťou prešiel cez Lewisa Hamiltona, vydal sa naháňať Bottasa. V cieli naňho stratil niečo cez dve sekundy. Určite nemôžeme s istotou povedať, že nebyť penalizácie, bol by Norris pred Bottasom. Jeho šance by však boli vyššie.

„Je skvelé, že vlastne nie som šťastný, keď som na pódiu (úsmev). Stále som trochu sklamaný, pretože dnes som mal byť druhý. Pochopiteľne sa však teším z tretieho miesta. Mali sme veľmi dobrú rýchlosť, boli to vzrušujúce preteky,“ hovorí mladý Brit.

Pre McLaren je to šieste pódium od nástupu nového manažmentu so Zakom Brownom a Andreasom Seidlom. Dnešné je však o to cennejšie, že britská stajňa držala tempo s Mercedesom.

„Dokázal som sa ich držať aj v špinavom vzduchu, no v závere som sa nedokázal dostať do DRS zóny. Akonáhle som sa k Bottasovi priblížil do jednej sekundy, začal som sa príliš trápiť. Je však pekné, že sme s nimi mohli pretekať. Prvýkrát po mnohých rokoch sme mohli skutočne súperiť s Mercedesom a Red Bullom. Bola zábava biť sa s týmito tímami. Verím, že si to udržíme aj nabudúce,“ uzavrel Norris.