logo F1online.skF1online.sk

Marko má plán: Chceme si vybudovať 30-bodový náskok

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 7. 2021

Bodové konto Maxa Verstappena utešene rastie a s ním aj spokojnosť na tvári Helmuta Marka. Športový poradca Red Bullu si však uvedomuje, že Lewis Hamilton ešte môže zaútočiť, a preto by bol Marko najradšej, keby si Max Verstappen vybudoval aspoň 25-bodový náskok a s takýmto bezpečnostným vankúšom pokračoval i po letnej prestávke.

Hoci sa to nezdá, ešte stále máme pred sebou pätnásť veľkých cien. V hre je teda celých 399 bodov; 390 za víťazstvá v pretekoch a najrýchlejšie kolá, nuž a deväť za plánovanú trojicu kvalifikačných pretekov. Je teda zrejmé, že Verstappen so 156 bodmi na konte ešte nemá nič v suchu.

Dôležitý je však trend a ten hovorí v prospech červených býkov. Helmuta Marka to veľmi teší. “Max má konečne auto, v ktorom môže ukázať svoj skutočný potenciál a bojovať o titul,” hovorí v interview pre racingnews365.com. “Myslím si, že máme veľmi, veľmi dobré šance na titul. Máme jedného súpera a ním je Hamilton.”

“Toto tiež dokazuje, aké dôležité je mať top pilota. Teraz do seba všetko zapadá a my sme konštantní. Ukázali sme, že sme konkurencieschopní na všetkých typoch tratí, ale silní sú i naši súperi. Obzvlášť ohromné bolo Baku, kde sa Hamilton ani s tými dlhými rovinkami nedokázal priblížiť,” rozplýva sa rakúsky biznismen a majiteľ niekoľkých hotelov.

Mercedes v uplynulých týždňoch začal zaostávať. Toto Wolff i napriek tomu trval na svojom; tohtoročné auto sa vraj už prakticky žiadnych vylepšení nedočká, hoci tento týždeň sa ukázalo, že to nie je vôbec tak. Čo týmito vyjadreniami Wolff sledoval? Chcel Red Bull vlákať do pasce pohodlnosti, aby si myslel, že aj on sa už môže naplno preorientovať na budúcu sezónu?

Ak áno, tak tento plán bol už vopred odsúdený na neúspech. Red Bull ráta s tým, že Hamilton sa ešte môže vrátiť. “Myslíme si, že sa ešte objavia okruhy, na ktorých bude Mercedes silný,” reaguje Marko, ktorý by nechcel nič nechať na náhodu. “Naším plánom je vybudovať si 25 až 30-bodový náskok. To je naším cieľom, no obávam sa, že konečného rozuzlenia sa dočkáme až v posledných dvoch pretekoch.”

Dovtedy nebudú o titule rozhodovať len Verstappen s Hamiltonom, ale aj tímové dvojky Bottas s Pérezom. “Checova úloha je veľmi dôležitá, čo sme videli aj v minulosti. Ak nemáte silného druhého jazdca, tak ste strategicky zahnaní do kúta. Ak by mal napríklad Checo v Barcelone lepšiu kvalifikáciu alebo prvé kolo, Mercedes by nikdy nemohol zastaviť druhýkrát.”

Na VC Španielska v Red Bulle nespomínajú radi, no náladu im zas vylepšuje pomyslenie na preteky vo Francúzsku. “A naopak, bez neho by sme vo Francúzsku nemohli uplatniť našu stratégiu, ak by nebol hneď za oboma Mercedesmi.”

“Hrá veľmi dôležitú úlohu a vďakabohu už od prvého kola mal tú pretekovú rýchlosť. Tá kvalifikačná je o čosi horšia, ale zlepšuje sa. Checo bol vždy lepší v pretekoch ako v kvalifikácii. Jazdil za nás aj ako junior,” zaspomínal si Marko zrejme na rok 2009, počas ktorého Pérez jazdil v GP2 za Hornerov tím Arden. “To mal nejakých trinásť alebo pätnásť rokov, alebo tak nejak. Aj vtedy bol veľmi dobrý pri dlhých jazdách a v kvalifikáciách o čosi menej. Je to v jeho jazdeckej DNA.”

O sile svojej jazdeckej dvojice rodák z Grazu určite nepochybuje. “Myslím si, že fajn, ak sa môžeme s taktikou hrať tak, aby Mercedes vedel, že bojuje s dvoma autami a nie len s jedným Red Bullom. Podľa mňa máme najsilnejšiu dvojicu. Bottas má aj silné preteky ako v Monaku, ale v Baku ho nebolo vidieť. Checo je konzistentnejší.”

Súvisiace články

Diskusia