logo F1online.sk

Vettel zostal medzi pretekmi v Rakúsku, s deťmi postavil včelí hotel

Sebastian Vettel
© sebastianvettel.de
Milan Kubala
Milan Kubala2. 7. 2021

Medzi VC Štajerska a VC Rakúska nezostávalo veľa dní, no i napriek tomu sa mnohí jazdci rozhodli odletieť domov či odišli trénovať do hôr. Sebastian Vettel však zostal v Rakúsku a čas využil inak. S miestnymi deťmi postavil hotel pre včely.

Sebastian Vettel sa ešte pred sezónou stal ambasádorom projektu BioBienenApfel, ktorý si dáva za cieľ zvýšiť povedomie o dôležitosti včiel a vytváraní vhodných podmienok pre ne. Nemecký pretekár tak dostal nápad a pustil sa do jeho realizácie.

Spoločne so základnými školami v Štajersku rozbehol súťaž, aby deťom bližšie vysvetlil, aké sú včely dôležité. Deti mali teda vymyslieť, ako by mohol vyzerať nový domov pre včely či iný hmyz. Z kresieb napokon Vettel vybral víťaza: trieda 2.A zo základnej školy vo Frohnleitene.

Medzi pretekmi tak spolu s týmito pomocníkmi z drevotriesky, dreva, bambusu a šišiek postavili hotel v tvare monopostu Formuly 1. Z tohto dôvodu Vettel trochu meškal so svojím príchodom na okruh. V media zóne zas novinárom rozdával semienka lúčnych kvetov.

“Veľmi sa z toho teším, pretože som bol na poli blízko trate a postavili sme pretekárske auto, ale veľmi nekonvenčné pretekárske auto,” vysvetľoval na tlačovke Sebastian Vettel. “Je to v podstate hotel pre hmyz a včely. Mal som pri sebe aj skupinku detí, ktoré mi pomohli toto auto postaviť.”

Vettel už vlani počas lockdownu absolvoval stáž na farme, kde sa dozvedel viac o probléme s včelami, a dokonca aj doma začal zasievať lúčne kvety. “Myšlienka za týmto projektom bola taká, aby sme vytvorili pre hmyz trochu viac priestoru — a najmä pre včely. Bolo to v strede poľa. Vzali sme si so sebou aj veľa semienok, nuž dúfam, že tam v budúcnosti bude rásť veľa kvetov a veľa včiel nájde svoj nový domov.”

“Bude to zadarmo, tak možno sme tam mali dať aj nejakú tabuľku,” pousmial sa nakoniec.