logo F1online.sk

Sainz ľutuje, že Hamiltona nepredbehol skôr

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala27. 6. 2021

Po kvalifikácii, v ktorej Carlos Sainz obsadil len dvanáste miesto, určite nemal veľké oči. V pretekoch však predviedol profesorskú jazdu a aj vďaka skvelej stratégii sa prepracoval až na konečnú šiestu pozíciu. A to ešte ľutoval, že nestihol predbehnúť aj Landa Norrisa. Zaváhal totižto za Lewisom Hamiltonom…

Stratégovia Ferrari v Sainzovom prípade natiahli úvodný stint na stredne tvrdej zmesi. Španiel dorazil ku svojim mechanikom až po 41 kolách, z čoho bol najdlhší stint na mediumkách, a po pitstope sa zaradil na siedmu priečku. Na tvrdej zmesi si relatívne rýchlo poradil s Lancom Strollom a začal stíhať Landa Norrisa.

Cestou sa mu však do cesty “priplietol” Lewis Hamilton, ktorý bol síce o kolo vpredu, no rýchlostne na tom nebol tak dobre ako Sainzovo Ferrari. Dlho preto otáľal, či má Hamiltona predbehnúť. Keď sa konečne odhodlal, bolo už neskoro.

“Podaril sa nám veľmi silný úvodný stint na mediumkách, vďaka celkom dobrému tempu nám vyšiel overcut na celý stred poľa. Potom som sa dostal do takej veľmi zvláštnej situácie,” pustil sa do rekapitulácie pretekov Carlos Sainz. “Bol som na úplne čerstvej tvrdej sade, pred sebou som mal Landa. Vedel som, že ho môžem na voľnej trati dostihnúť, no zrazu som sa ocitol za Lewisom.”

“Päť alebo desať kôl som jazdil za ním, váhal som, či ho mám nasledovať a pokúsiť sa dostihnúť Landa, no zrazu som si uvedomil, že sa Lewis trochu trápi s pneumatikami. Bol som oveľa rýchlejší a musel som sa vrátiť späť o kolo dopredu. Keď som to však spravil, už bolo príliš neskoro na to, aby som Landa dobehol,” ľutoval madridský rodák.

Sainz uznal, že nie je isté, že by stratu na McLaren stiahol a Brita ešte aj predbehol, no vraj by si aspoň užili “pekný súboj”. “Myslím si, že by bolo veľmi zábavné, keby som Landa dostihol v posledných piatich kolách.”

“To najťažšie som už mal za sebou, predbehol som celý stred poľa a teraz som mal obuté čerstvé hardy, aby som dobehol Landa. Zrazu som však za Lewisom strávil pätnásť kôl, v tých vysokých rýchlostiach som si ničil predné gumy snažiac sa dostať do DRS čakajúc, či ma z nejakého dôvodu nepustí pred seba,” usmieval sa bývalý pilot McLarenu, Renaultu a Toro Rosso.

Pustil ho napokon ten Hamilton? “Nakoniec ma v skutočnosti pustili. Správali sa ako džentlmeni, ako sa Mercedesy správajú vždy a nechali ma prejsť, ale už bolo trochu neskoro.”

Po francúzskych pneumatikových útrapách sa Ferrari v každom prípade môže radovať. “Bol to skvelý reparát. Po stránke pretekovej rýchlosti bolo naše auto na čele stredu poľa, miestami sme boli takí silní ako Pérez na Red Bulle. Dnešok bol pre náš tím veľmi pozitívny. Je škoda, že sme McLarenu nemohli vziať extra dva body tým silným finišom, no dostali sme sa do toho zvláštneho scenára s Lewisom.”

O týždeň sa na Red Bull Ringu vidíme zas, no pneumatiky budú o jeden stupeň mäkšie. Na to sa Sainz až tak neteší. “Momentálne platí, že čím sú pneumatiky tvrdšie, tým je to pre nás lepšie. No aspoň, že sme dnes nemali žiadne problémy s gumami a darilo sa nám odjazdiť preteky tak, ako sme chceli. Musíme však zistiť, čo sa to prihodilo v kvalifikácii. Je to zvláštne, že sme rýchlejší v pretekoch ako v kvalifikácii. Obyčajne je to naopak.”