logo F1online.sk

Ricciarda mätie sekundové spomalenie: Je to záhada

Daniel Ricciardo
© McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl26. 6. 2021

Ďalší kvalifikačný debakel Daniela Ricciarda. Inak ako debaklom sa nedá nazvať skutočnosť, že opäť vypadol v Q2, kým jeho tímový kolega odštartuje z druhého radu.

Po piatku bol Austrálčan vysmiaty a hovoril, že si večer dopraje za odmenu rezeň. Dnes sa z jeho tváre úsmev vytratil a chuť mu poriadne zhorkla. Namále mal už v Q1, a svoje časy výrazne nezlepšil ani v Q2. Do pretekov vyštartuje trinásty.

„Je to trochu záhada. V piatok sme boli rýchli. Bolo mi jasné, že nemôžem očakávať boj o pole position, no cítil som sa dobre,“ zamyslel sa Daniel Ricciardo, ktorý na posledných štyroch podujatiach len raz postúpil do Q3.

„Dnes sme vyšli s autom na trať a zrazu som bol o sekundu pomalší než včera. Kvalifikácia bola len vyústením dopoludňajšieho tréningu, v ktorom nám chýbala rýchlosť. Nie som si však istý, prečo to tak bolo. Je to mätúce, keďže počasie či teploty sa od piatku veľmi nezmenili,“ pokračoval Austrálčan, ktorý bol v garáži svojho tímu viditeľne sklamaný. Jeho inžinier Tom Stallard ho však v rádiu upokojil a povedal, že Rakúsko je nedeľná trať. Na Red Bull Ringu sa dá predbiehať a aj pri nepredvídateľnom počasí môže mať Ricciardo stále šancu na veľmi dobré body.

„Mám za sebou jeden z tých frustrujúcich dní. Pokúsime sa pochopiť, prečo to tak bolo. Nemal som pocit, že môžem niekde získať veľa času. Všade som niečo strácal a aj keď som sa skúšal zlepšiť, nedokázal som z auta dostať ešte viac,“ vyhlásil Ricciardo, ktorý mal napríklad v Q1 fialový prvý sektor, no v druhom a treťom výrazne zaostal.

Jeho spomalenie by nemalo vyplývať zo zmien na monoposte. Otázkou ešte zostáva, či povedzme Ricciardo nezvolil vyšší prítlak než Norris, čo by sa mu mohlo vyplatiť zajtra v prípade dažďa. Avšak pri pohľade na jeho rýchle časy v prvom sektore, ktorý tvoria dve rovinky, to na väčší prítlak veľmi nevyzerá…

„Niečo sme na aute vyladili, ale nešlo o nič šialené, o nič, čo by vysvetľovalo dnešnú rýchlosť. Vždy sa snažíte auto zlepšiť, aby ste boli rýchlejší. Toto sme dnes rozhodne neočakávali.“

Ricciardo aj dnes videl na dátach tímového kolegu veci, ktoré nedokázal sám na aute urobiť. „V niektorých oblastiach som tlačil auto na limit, cítil som, že už nemôžem ísť rýchlejšie, pretože by som vyletel mimo trate. Už počas kvalifikácie som sa pozeral na Landove dáta a prehľady jednotlivých kôl. V každej zákrute som bol len pomalší, pomalší a pomalší.“

Body sa však rozdávajú až v nedeľu. „Už sa musíme pozerať na zajtrajšok. Jedným pozitívom vypadnutia v Q2 je voľný výber pneumatík. Pokúsime sa s tým pohrať a niečo vymyslieť,“ pokračoval Daniel Ricciardo, ktorý bude môcť dojem napraviť nielen zajtra, ale aj o týždeň na rovnakej trati.

„Bude dobré sa sem vrátiť o týždeň a skúsiť to opäť. Po Francúzsku som bol spokojný s mojím progresom. Aj včerajšok bol v poriadku, zdalo sa, že všetko ide správnym smerom. A potom príde deň ako tento, keď som si hovoril, že neviem, čo sa vlastne stalo,“ povzdychol si bývalý pilot Red Bullu či Renaultu.

Súvisiace články