logo F1online.sk

Rosberg: Norris má všetko potrebné na to, aby sa v budúcnosti stal majstrom sveta

Lando Norris
© Pirelli
Mirec Somoši
Mirec Somoši24. 6. 2021

Nico Rosberg je jednoznačne presvedčený o tom, že Lando Norris má všetko potrebné na to, aby sa jedného dňa stal majstrom sveta F1. V rozhovore sa však vyjadril aj na adresu Daniela Ricciarda, ktorý sa doposiaľ v McLarene trápil. Majster sveta z roku 2016 dúfa, že Ricciardo nájde stratenú sebadôveru.

Lando Norris podáva od začiatku sezóny fenomenálne výkony a je jediným pilotom, ktorý získal body v doposiaľ všetkých podujatiach tohto ročníka. Mladý Brit dokonca zaznamenal už aj dve pódiové umiestnenia, keď sa mu v Imole a Monaku podarilo skončiť na treťom mieste. Norris je na štvrtom mieste v poradí jazdcov so ziskom 76 bodov – je o sedemnásť bodov pred Valtterim Bottasom, ktorý jazdí v Mercedese.

Brit jednoznačne poráža aj svojho tímového kolegu Daniela Ricciarda, ktorý sa po príchode z Renaultu stále snaží prispôsobiť monopostu MCL35M. Austrálčan má v poradí jazdcov 34 bodov, no v ostatných pretekoch to vyzeralo, že sa opäť dostáva do formy. Norris sa však neustále zlepšuje a Rosberg je presvedčený o tom, že mladý pilot McLarenu má všetko potrebné na to, aby sa v budúcnosti stal majstrom sveta.

„Lando je jednoznačne v úžasnej forme, jazdí naozaj skvele,“ povedal Rosberg. „Samozrejme, vychádza to aj z toho, že dostal nový kontrakt, novú viacročnú zmluvu, je skutočne skvelý, veľká britská nádej do budúcnosti.  Lando má určite na to, aby bol majstrom sveta. V tomto roku to dokazuje viac ako kedykoľvek predtým a to proti Danielovi, ktorý je fenomenálnym jazdcom. To, ako nad ním počas tejto sezóny dominoval, bolo naozaj pôsobivé,“ uviedol majster sveta z roku 2016.

Ricciardov štart v McLarene zaostal za očakávaniami. Austrálsky pilot sa doposiaľ trápil s monopostom MCL35M, no vo Francúzsku jazdil veľmi dobre a preteky dokončil na šiestej pozícii. Zdá sa, že Ricciardo našiel stratenú formu, získal v monoposte sebadôveru a dá sa očakávať, že jeho výkonu sa budú postupne zlepšovať. Rosberg si však myslí, že bývalý pilot Red Bullu a Renaultu musí byť šokovaný z toho, aké ťažké je poraziť svojho tímového kolegu.

„Daniel sa veľmi trápil – minulý víkend sa trochu priblížil, ale ešte nepodáva najlepšie výkony, stále si musí na auto zvykať. Pre Daniela je to veľmi neobvyklá situácia, pretože v posledných rokoch bol vo svojom tíme skutočne dominantný, ale momentálne sa s autom veľmi trápi. Je to hrozné, ak niekedy jednoducho necítite auto tak, ako by ste potrebovali, takže tým pádom nemáte sebadôveru.“

„Ešte horšie je, že Daniel si myslí ‚wow, to bolo úžasné kolo,‘ ako napr. v Monaku, no potom sa pozrie na čas a je o osem desatín za Landom. Vtedy je to pre vás ako pilota skutočne psychicky náročné a nie veľmi pekné. Dúfam, že Daniel nájde svoju sebadôveru,“ dodal na záver Rosberg.