logo F1online.sk

Vettel mal dobrú nedeľu, no uznáva, že mohla byť ešte lepšia

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala21. 6. 2021

Sebastianovi Vettelovi sa v Aston Martine dostáva niečo, o čom v posledných mesiacoch vo Ferrari mohol len snívať; dobrá stratégia. Vďaka tomu, že si jeho tím “spravil domáce úlohy”, sa v nedeľu s oboma autami vošiel do bodovanej desiatky. Nemec dokonca videl priestor na ešte lepší výsledok, keby v jednom z kôl nespravil chybu.

Vettel štartoval dvanásty, sedem priečok pred jeho kolegom Lancom Strollom, ktorý v kvalifikácii nezajazdil ani jedno merané kolo. Dvojica sa v cieli napokon stretla, Vettel uzavrel nedeľu na deviatom a Stroll na desiatom mieste.

Nemec bodoval tretíkrát v rade. “Bol to dobrý reparát. Je fajn, že máme obe autá na bodoch. Tých bodov za deviate a desiate miesto nie je veľa, ale je to fajn,” zhodnotil Veľkú cenu Francúzska Sebastian Vettel.

Aston Martin s číslom 5 na kapote vyťažil z nekonečného prvého stintu na tvrdej zmesi. “Nemal som až taký dobrý štart, myslím, že v prvých zákrutách som stratil priečku v prospech Antonia. Potom som ho predbehol a dostal som ešte aj Estebana, takže prvých pár kôl bolo fajn.”

Nasledovala strategická bitka. “Museli sme skúsiť niečo iné a myslím si, že to zafungovalo. Žiaľ, v prvom stinte som raz vyletel z trate a stratil som tam čas. Inak si myslím, že sme na úplnom konci mohli byť bližšie k skupine pred nami. Mali sme lepšie pneumatiky, možno sme mohli získať viac bodov.”

“Ale je tu pomerne veterno a auto bolo celý deň dosť nekonzistentné,” pokračoval Vettel, ktorému v cieli chýbali štyri sekundy na šiesteho Ricciarda. Zhruba toľko času stratil, keď vyšiel mimo trať v prvom stinte. “Bolo to teda ťažké odhadnúť. Dosť som na to tlačil a v tom jednom kole som možno tlačil až príliš.”

Ukazuje sa, že stred poľa nie je ani zďaleka ustálený. Poradie sa tu mení podľa toho, na akej trati pretekáme. V Aston Martine sú radi, že po dobrých víkendoch v Monaku a Azerbajdžane opäť úplne neprepadli a pozbierali cenné body.

“Celkovo máme silný tím. Nie sme tam, kde by sme s autom chceli byť, ale myslím si, že tím si počína veľmi dobre. Myslím si, že sa trochu doťahujeme, čo je dôležité. Je to veľmi tesné a potrebujeme zbierať body ako dnes, aj keď ich nebolo veľa. Boli sme dobrí. Bojujeme aj s AlphaTauri a Alpinom; bude to dlhý rok, snáď sa budeme zlepšovať a začneme mať aj trochu navrch, ale ešte nás čaká dlhá cesta,” uzavrel víkend vo Francúzsku Vettel.