logo F1online.sk

Mercedes vraj označil pitstopové vybavenie Red Bullu za ilegálne. Sú nervózni, reaguje Marko

Masaši Jamamoto a Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 6. 2021

Bitku o zadné krídla Mercedes vyhral. Od Veľkej ceny Francúzska už všetky zadné krídla musia prejsť prísnejším testami, čo Red Bullu na rýchlych okruhoch vezme niekoľko desatiniek sekundy na kolo. Po sladkom víťazstve však strieborní s výpadmi nekončia. Podľa Helmuta Marka sa najnovšie ponosujú na vybavenie mechanikov Red Bullu, ktoré vraj nevyhovuje pravidlám.

Aj naďalej sa teda nebojuje len na trati, ale aj pred tvorcami pravidiel. Mercedes sa snaží svojho súpera zastaviť všetkými pákami, nuž a priestor na útok našiel vo vybavení mechanikov pri zastávkach v boxoch. Červení býci sú dlhodobo známi tým, že ich pitstopy sú najrýchlejšie v padoku a častokrát dokonca podlezú hranicu dvoch sekúnd. Mercedes na druhej strane zvykne mať so zastávkami problém, čo sme videli v Monaku v prípade Valtteriho Bottasa, ale i v Baku pri zastávke Lewisa Hamiltona.

Nuž a ako všetko vo Formule 1, aj vybavenie mechanikov musí spĺňať pravidlá. Hoci presne nevieme, ktoré pravidlo má Red Bull v tomto smere porušovať, Helmut Marko v rozhovore pre RTL vysvetlil, že Mercedes už namieta.

“Teraz označili ešte aj naše vybavenie pri pitstopoch za ilegálne. Ale to sú len také reči,” vyslovil sa Helmut Marko. “My sa koncentrujeme na pretekanie a chceme byť na to optimálne pripravení.”

“Nezaťažujeme sa tými okrajovými záležitosťami. Tá neistota, ktorú Mercedesu ukazuje, tiež psychologická vojna, ktorú vedie, vypovedá o mnohom. Max to už predtým povedal; my prehovoríme na trati,” odkázal Mercedesu športový poradca Red Bullu.

Ten má vo veci jasno: tím z Brackley sa po rokoch cíti byť skutočne ohrozený. “Mercedes je nervózny. Môžete to vyčítať z ich reakcií, ale my sa neznížime na ich úroveň. My sa aj naďalej koncentrujeme na skutočné veci. Aj celá táto sága ohľadom zadných krídel bola len veľa kriku pre nič.”

Marko tiež Mercedesu odkázal, že tento rok to nebude mať také ľahké. “Celý náš tím je vysoko motivovaný. Už dlho sme trpeli pre túto dominanciu Mercedesu. Odlišuje nás súdržnosť, uchvátenie a vášeň, celý náš tím je odhodlaný a má hlad po titule majstrov sveta.”

Súvisiace články