logo F1online.sk

Steiner o súboji Mazepina so Schumacherom: Došlo k nedorozumeniu

Mick Schumacher a Nikita Mazepin v súboji
© Haas
Mirec Somoši
Mirec Somoši10. 6. 2021

Posledné kolo tohtoročnej Veľkej ceny Azerbajdžanu prinieslo množstvo zaujímavých momentov. Jedným z nich bol aj vzájomný súboj pilotov Haasu, kedy sa Mick Schumacher vytiahol vo vzduchovom vaku za tímovým kolegom Nikitom Mazepinom, ktorý spravil nečakaný a nebezpečný manéver, z ktorého bol Schumacher poriadne nahnevaný a Mazepina nešetril kritikou. Günther Steiner tvrdí, že piloti si túto situáciu vydiskutovali a je medzi nimi „čistý vzduch.“

Schumacher strávil väčšinu Veľkej ceny Azerbajdžanu pred tímovým kolegom, no po nevydarenom reštarte na konci pretekov sa ocitol za ruským pretekárom. V poslednom kole sa však vďaka vzduchovej clone vytiahol za Mazepinom a na cieľovej čiare ho zdolal o neuveriteľných 74 tisícin sekundy. Ruský mladík však bránil svoju pozíciu dosť tvrdo, najmä ak vezmeme do úvahy, že bojoval so svojím tímovým kolegom.

Schumachera táto situácia veľmi nahnevala a hneď to reportoval tímu. „Čo to ku*va je?! Akože vážne? Chce nás zabiť?“ Nemec po pretekoch dodal, že na danú situáciu sa bude musieť pozrieť ešte raz a zhodnotil, že z jazdeckého pohľadu to nevyzeralo vôbec dobre. Mazepin priznal, že tesne pred cieľovou čiarou sa mu vybila batéria, čo spôsobilo stratu maximálnej rýchlosti. Ruský pretekár bol frustrovaný, nakoľko stratil pozíciu voči svojmu tímovému kolegovi.

„Hlavná vec je, že som trochu rozladený zo straty pozície na cieľovej rovinke voči svojmu tímovému kolegovi. Vybila sa mi batéria, takže som tam bol len pasažierom, ale je to tak ako to je,“ zhodnotil rodák z Moskvy.

Šéf tímu Günther Steiner uviedol, že spomínanú záležitosť sa v tíme podarilo objasniť a medzi jazdcami je „čistý vzduch.“ „Na hlavnej rovinke nastala situácia, ktorú sme vyriešili a vyčistili sme vzduch. Došlo k nedorozumeniu, ale je to v poriadku a ideme ďalej,“ povedal šéf tímu Haas.

Schumacherove trináste miesto pomohlo Haasu dostať sa na deviate miesto pred Williams v Poradí konštruktérov. Mazepin sa umiestnil na štrnástej priečke, čo bolo doposiaľ jeho najlepším umiestnením. Latifi dokončil preteky na šestnástej pozícii, zatiaľ čo Russell musel odstúpiť kvôli problémom s prevodovkou. „Je to skvelé umiestnenie pre tím, no zjavne sa vyskytli nejaké neočakávané situácie u iných pilotov, ktoré nám umožnili získať túto pozíciu,“ dodal Mazepin.