logo F1online.sk

Brawn o Vettelovi najskôr pochyboval: Teraz je ako znovuzrodený

Sebastian Vettel na pódiu VC Azerbajdžanu 2021
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala7. 6. 2021

Po katastrofálnej sezóne 2020 v podaní Ferrari a najmä Sebastiana Vettela nemeckému šampiónovi mnohí odporúčali, aby zavesil pretekárske remeslo aspoň na istý čas na klinec. Domnievali sa, že pôsobenie v tíme zo stredu poľa mu nijako nepomôže. Prvých pár veľkých cien, v ktorých sa Aston Martin výrazne trápil, im aj dávali za pravdu, no potom sa všetko zmenilo. Ross Brawn, ktorý priznáva, že tiež na začiatku Vettelovi neveril, je teraz rád, že Vettel načrel do studnice života.

V úvodných veľkých cenách hľadali pevnú pôdu pod nohami všetci pretekári, ktorí počas zimy zmenili pôsobisko, a niektorí ju hľadajú ešte aj dnes. U Sebastiana Vettela sa však zdá, že po strastiplných súťažných víkendoch na jar konečne našiel spoločnú reč so svojím autom.

Nemec zaslúžene získal v Monaku i Azerbajdžane titul Jazdec dňa, keď postupne presvedčil 23,6 a 41,9 percenta hlasujúcich. Týmito výkonmi však nepresvedčil len fanúšikov, ale i Rossa Brawna, ktorý ho vo svojom tradičnom popretekovom hodnotení aj adekvátne vychválil.

Podľa Brawna Vettel jasne chytil druhý dych. “Naozaj ma teší, keď vidím, že sa opäť rozbehol. Seb má za sebou pár ťažkých sezón. Ja som bol jedným z ľudí, ktorí si neboli celkom istí tým rozhodnutím, ktoré Aston Martin prijal, keď ho podpísal.”

“Kvôli tomu, ako jazdí a aké výsledky dosahuje, sa však zdá, že to bolo skvelé rozhodnutie,” pokračoval motoršportový boss Formuly 1. “Je znovuzrodený, je ako nový. Vyžaruje z neho iná energia. Toto len poukazuje na to, aké dopady na výkony môže mať psychologický aspekt.”

“Seb sa teraz ocitol na mieste, kde sa cíti oveľa príjemnejšie, pod správnym typom tlaku a s inžiniermi, s ktorými sa učí pracovať. Zbiera výsledky a zaslúži si ich. Bravó,” doplnil na margo Sebastiana Vettela Brawn.