logo F1online.sk

Aj malé deti vedia, čo znamená červená vlajka, vysvetľuje Norrisov trest Masi

Lando Norris, McLaren zozadu
© McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala7. 6. 2021

Lando Norris do nedeľných pretekov vyštartoval z deviateho miesta, hoci sa kvalifikoval na šiestom. Po sobote totižto dostal penalizáciu za to, že počas červených vlajok nedodržal predpísanú procedúru. Mladý Brit považoval toto potrestanie za neférové, no Michael Masi sa týmito sťažnosťami príliš dlho nezaoberal. Norrisovi odkázal, že sám mal vedieť, čo má po červenej vlajke robiť.

V čase, keď po nehode Antonia Giovinazziho zasvietila na svetelných paneloch červená, sa Lando Norris práve rútil po cieľovej rovinke. Bol už veľmi blízko pred boxovou uličkou, nuž sa vo vysielačke inžiniera spýtal, či má zamieriť do boxov. Po krátkej výmene Norris usúdil, že už nestihne zabrzdiť a pokračoval na cieľovej rovinke do ďalšieho kola. To bola podľa komisárov chyba hodná straty troch miest na štartovom rošte.

Lando Norris sa obhajoval tým, že nespravil nič zlé a nikoho neohrozil. Aj komisári uznali, že na rozhodnutie mal veľmi málo času, a presne z toho dôvodu prišiel len o tri miesta a nie o päť miest. Britskému pretekárovi sa však aj tento trest zdal byť prísny.

Michael Masi však Norrisove námietky neberie. “Od motokár až po Formulu 1 je význam toho, keď zasvieti červená, úplne jasný,” vysvetľuje riaditeľ pretekov. “Okamžite spomaľ a hneď sa vráť do boxov. Nijako sa teda nelíšia pravidlá u šesťročných detí, ktoré sú prvýkrát na motokárach, od Formuly 1. Toto platí konzistentne vo všetkých formách okruhového pretekania.”

Okrem spomínanej straty troch priečok Norrisovi na superlicencii pribudli tri trestné body. Za posledný rok ich už má na konte osem. Hoci ešte nespôsobil žiadnu nehodu, po zisku ďalších štyroch bodov bude musieť vynechať jednu veľkú cenu.

Masi ani v tomto treste nevidel problém. “Pokiaľ ide o tie trestné body a samotný trest, tak komisári môžu udeliť akúkoľvek penalizáciu a koľkokoľvek trestných bodov za incident, a to podľa svojho uváženia. Áno, majú aj usmernenia, ktorých sa majú držať.”

“Za týchto okolností však usúdili, že bude vhodné nepostupovať podľa týchto usmernení a neudeliť prísnejší trest,” poznamenal na margo straty troch a nie piatich miest. “Avšak z pohľadu trestných bodov usúdili, že po prehrešku počas červenej vlajky to bude primerané.”