logo F1online.sk

Gasly napriek problémom s motorom na pódiu: Veľmi som riskoval

Pierre Gasly
© Twitter/Pierre Gasly
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 6. 2021

V predsezónnych testoch to vyzeralo, že tím AlphaTauri by mohol byť čiernym koňom sezóny 2021. Celok z Faenzy však zostával tejto povesti dlžný. Na koňa sa dostáva až po šiestom podujatí tohto ročníka. Tretie miesto Pierra Gaslyho a siedme Júkiho Cunodu je presne to, čo AlphaTauri potrebovalo.

Gasly sa vďaka overcutu dostal po pit stopoch pred Charlesa Leclerca a dlho držal post vedúceho pilota „zvyšku sveta“. Po prvom reštarte však túto pozíciu stratil na úkor Sebastiana Vettela. Po tom druhom musel odrážať útoky Charlesa Leclerca, ktorým napokon odolal a z Azerbajdžanu si odnáša pekné tretie miesto. Po Veľkej cene Brazílie 2019 a Veľkej cene Talianska 2020 je to tretie pódium v jeho kariére.

„Bolo to veľmi zložité, pretože v polovici pretekov ma postihli problémy s motorom,“ povedal Pierre Gasly. „Na rovinkách sme potom strácali celkom dosť a Seb ma predbehol. Oproti Júkimu to bol dosť veľký rozdiel. Chlapci mi poradili množstvo nastavení režimov v snahe limitovať stratu výkonu.“

„Bol som veľmi rýchly v druhom sektore, no na rovinke to bolo veľmi náročné. Keď ma predbiehal Seb, skrátka sa s tým nedalo vôbec nič urobiť.“

Pripomíname, že Honda pred Baku nesiahla po výmene komponentov pohonnej jednotky (na rozdiel od konkurencie) a ponechala si staré, ktoré ešte pamätajú úvod sezóny a Veľkú cenu Bahrajnu. Aj to mohlo v danom momente zohrať svoju rolu. Gasly si potom poriadne zapretekal aj v samotnom závere. Súboj s jeho dobrým kamarátom Charlesom Leclercom bol naozaj o centimetroch.

„Vedel som, že nech v tých posledných dvoch kolách urobím čokoľvek, Charles ma na rovinke predbehne a presne to sa aj stalo. Zaradil som sa späť do zákrytu a poslal to tam do prvej zákruty. Znovu to na mňa skúšal v tretej zákrute a musel som brzdiť veľmi neskoro. Mal som pocit, že skončím v múre, ale nejakým spôsobom sa mi podarilo spomaliť. Neviem ako sa mi to podarilo, ale naozaj som brzdil poriadne neskoro,“ hovorí Gasly.

„Charles to mal myslím podobne. Strašne som to pódium chcel. Veľmi som riskoval, ale vyplatilo sa. Boli to šialené preteky a šialené posledné dve kolá. Auto však bolo celý víkend neskutočné,“ dodal Francúz.