logo F1online.sk

Kai Ebel: Mercedes súboj svojich pilotov celé roky len fingoval

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala6. 6. 2021

Sezóna 2021 má našliapnuté na to, aby sa zapísala do histórie. O majstrovskú korunu totižto konečne bojujú dvaja piloti, ktorí sú si vyrovnaní a nenechajú si ani centimeter priestoru navyše. To sa v uplynulých sezónach celkom nedialo, v Mercedese bol súboj Bottasa s Hamiltonom len akýmsi divadielkom, hovorí Kai Ebel.

Kai Ebel je už legendárnou tvárou nemeckých prenosov Formuly 1 a známy reportér z boxovej uličky. Počas svojej kariéry pokryl 498 veľkých cien a vlani oznámil svoj koniec. RTL totižto prišlo o vysielacie práva na Formulu 1, tie si získala nemecká Sky. Napokon sa však televízie dohodli, a tak RTL tento rok odvysiela ďalšie štyri veľké ceny, čo už Kaia Ebela posúva nad hranicu neuveriteľných 500 pokrytých veľkých cien.

Určite by však bol radšej, keby túto sezónu mohol komentovať celú, veď sa na ňu bude zrejme ešte dlho spomínať. “Teší ma, že to konečne vyzerá ako súťaž,” začal Kai Ebel v rozhovore pre sport1.de a pustil sa do Mercedesu, ktorý sa v posledných dominantných rokoch snažil držať oči divákov otvorené tým, že im podhodil súboj Bottasa s Hamiltonom.

Nemeckého reportéra tým vraj neomámil. “Počas posledných rokov v Mercedese ten interný duel prezentovali ako otvorený súboj. Ja som si však vždy hovoril: Viem, že toto je len divadielko. Bolo evidentné, že Valtteri Bottas Lewisovi Hamiltonovi nesiahal ani po členky.”

“Max Verstappen proti Lewisovi Hamiltonovi, to už je poriadny súboj dvoch chlapcov z dvoch rôznych generácií, od dvoch rôznych značiek a z dvoch rôznych tímov. Presne to v tomto športe chcete,” vyhlásil Ebel.

Obaja piloti majú svojich fanúšikov, ktorí si nič nedarujú podobne ako ich vyvolenci. Koho z tejto dvojice preferuje Ebel? “Ak mám byť úprimný, ja lepšie vychádzam s Verstappenom. Je autentickejší a prístupnejší.”

“Pri Lewisovi máte niekedy pocit, že je úplne neprístupný. Keď má náladu, aj vás pozdraví. Ak ju nemá, tak vás proste obíde. Lewis hrá viacero rôl, Max len tú svoju jednu. Preto je práca s Maxom predvídateľnejšia a ľahšia,” vysvetlil rodák z Mönchengladbachu.

Max Verstappen sa tento rok pokúsi napodobniť Sebastiana Vettela a konečne získať prvý majstrovský titul. Jeho nemecký predchodca bude pri pohľade naňho na majstrovské oslavy azda už len spomínať, veď prestup do Aston Martinu nenaplnil očakávania fanúšikov a zrejme ani jeho samého.

“Povedal by som, že to je najväčšie sklamanie tejto sezóny, no potom prišlo Monte Carlo. Tam ukázal, čo v ňom ešte stále je a čo môže dokázať, keď rozhodujú schopnosti pilota. Zdá sa, že auto nie je také dobré, ako on a ďalší dúfali. V každom prípade si myslím, že tie najlepšie časy má už za sebou. Nestavil by som si na to, že sa Sebastian Vettel niekedy stane majstrom sveta v Aston Martine,” zhodnotil vyhliadky svojho krajana Ebel.