logo F1online.sk

Pestrofarebná ikona je preč: Kai Ebel absolvoval svoje posledné preteky

Kai Ebel
© Kai Ebel/Twitter
Ladislav Király
Ladislav Király26. 10. 2020

Sezóna Formuly 1 síce potrvá až do polovice decembra, avšak pre reportéra RTL Kaia Ebela sa skončila už v Portugalsku. Nemecká televízia v tomto roku svoj štáb vysiela do dejísk len sporadicky a dodržuje prísne protipandemické opatrenia – na žiadne z ďalších pretekov už jej ľudia nepôjdu.

No a keďže RTL o televízne práva prišlo a od budúceho roku bude preteky v Nemecku vysielať len platená televízia Sky, Kai Ebel sa rozlúčil definitívne. Končí tak legendárny tím, v ktorom pôsobil napríklad aj Heiko Wasser (pre toho ako komentátora sezóna ešte pokračuje) a dlhé roky dokonca i Niki Lauda.

„Mám knedľu v krku,“ povedal Ebel, ktorý sa preslávil svojim nezvyčajným štýlom obliekania. Vždy bol iný, pestrofarebný, pútal pozornosť. Niekomu sa to páčilo, ale dostal aj cenu za najhoršie oblečenú osobnosť televíznej obrazovky.

„Vždy to bola veľká zábava, aj teraz v Portimau,“ pokračoval. „Myslím si, že všetko si to uvedomím možno až o týždeň, dva alebo tri, keď opadne ten adrenalín. Bolo to pekné obdobie…“

Päťdesiatšesťročný Ebel bol súčasťou formulového tímu RTL od roku 1991 a premiéru absolvoval o tri roky neskôr v Imole, teda práve tam, kde zahynuli Roland Ratzenberger a Ayrton Senna. Celkovo má na konte 498 súťažných víkendov.

„Najvýraznejšie preteky, na ktoré si spomínam, boli majstrovské tituly Schumiho, ale aj Vettela, kde mi Vettelov otec od radosti roztrhal nohavice. No a okrem toho smutné okamihy ako úmrtia Ratzenbergera, Sennu alebo Bianchiho. Veľa pozitív, veľa negatív. Napokon však prevažujú pozitíva,“ dodal Kai Ebel.

O prenosy RTL je v krajine veľký záujem a VC Portugalska sledovalo v najsilnejšom okamihu až 4,36 milióna divákov.