logo F1online.sk

Hlasy sa zhodujú: VC Singapuru sa neuskutoční, hľadá sa náhradník

Singapur
© Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala4. 6. 2021

Formula 1 a organizátor Veľkej ceny Singapuru sa zhodli na tom, že usporiadať preteky v Marina Bay nebude tento rok nebude kvôli protipandemickým opatreniam možné. Zahraničné médiá hlásia, že oficiálne potvrdenie tejto skutočnosti je na spadnutie, momentálne sa hľadá okruh, ktorý by vypadávajúci Singapur nahradil.

Veľká cena Singapuru bola naplánovaná na prvý októbrový víkend uprostred pretekovej trojičky, ktorá sa mala začať Ruskom a skončiť Japonskom. Ako problémové sa však ukazujú prísne opatrenia, vďaka ktorým sa miestna vláda snaží udržať počty nakazených koronavírusom pod kontrolou. Prísne dohľadávanie kontaktov a príchod tisícov ľudí z celého sveta na veľkú cenu však nejdú k sebe.

Hovorca Formuly 1 avizované vypadnutie Singapuru z kalendára zatiaľ priamo nekomentoval: “Uprostred týchto neistých čias pokračujeme v spolupráci s organizátormi. Máme množstvo možností, ktoré vieme v prípade potreby využiť.”

Otázkou je, aké má Formula 1 možnosti? Jednou z alternatív je opätovné zaradenie VC Turecka do kalendára, ktoré malo pôvodne nahradiť Kanadu, no kvôli zaradeniu Turecka na britský červený zoznam a s ním spojená povinnosť absolvovania desaťdňovej karantény napokon nebolo možné do tejto krajiny vycestovať.

Do úvahy prichádza aj zorganizovanie pretekov v Šanghaji, ktoré sú oficiálne odložené na neurčito. Podľa BBC má Formula 1 ešte ďalšiu alternatívu, a tou je zorganizovanie dvoch veľkých cien v Austine.

V tom prípade by sa zrejme VC Japonska posunula o týždeň dopredu, termín 17. október by dostala prvá veľká cena na Okruhu Amerík, ktorú by nasledovali druhé preteky v USA podobne, ako to bude na konci júna v Rakúsku.

Je pravdepodobné, že tým sa rošády v kalendári ešte neskončili. Z rôznych dôvodov to nevyzerá dobre ani s pretekmi v Austrálii, Japonsku, Brazílii a Mexiku.