logo F1online.sk

Aston Martin podporuje LGBTQ+ komunitu, podľa Vettela treba skoncovať s negativitou

Sebastian Vettel a Otmar Szafnauer
© Aston Martin
Ladislav Király
Ladislav Király1. 6. 2021

Tím Aston Martin v utorok oznámil rozbehnutie spolupráce s hnutím Racing Pride, prostredníctvom ktorej chce zvyšovať povedomie o diverzite a o komunite LGBTQ+.

Hnutie Racing Pride vzniklo v roku 2019 s cieľom poukázať na problémy lesbičiek, gayov či bisexuálov a pokúsiť sa niečo spraviť s negatívnymi stereotypmi. Nuž a teraz, v rámci tzv. „Pride Month“, je najlepší okamih poukázať na to.

Aston Martin nasadí špeciálne logá Racing Pride počas VC Francúzska, ktorá sa uskutoční 20. júna.

„Chcem pogratulovať ľuďom, ktorí otvorili túto diskusiu vedúcu k širšej inklúzii,“ povedal Sebastian Vettel. „Som si vedomý toho, že v záujme zmeny postojov a odstránenia veľkého množstva zvyšnej negativity, je potrebné spraviť ešte viac.“

Spoluzakladateľ Racing Pride Richard Morris, ktorý pôsobí v britskom vytrvalostnom šampionáte, je veľmi rád, že môže rátať aj s podporou jazdcov, ktorá je podľa neho veľmi dôležitá a na fanúšikov môže mať mimoriadne silný vplyv.

Morris prezradil, že od okamihu, ako v roku 2018 priznal, že je gay a stretlo sa to s veľkým pochopením verejnosti, sa jeho výkony zlepšili. Až do toho okamihu o sebe pochyboval, pretože nespĺňal požiadavky stereotypného vnímania pretekárskeho jazdca.

V tejto súvislosti treba pripomenúť, že komunikačným riaditeľom Aston Martinu je Matt Bishop, ktorý sa k tomu, že je gay, prihlásil už veľmi dávno. Predtým pôsobil v McLarene a ešte predtým bol dlhoročným úspešným novinárom.

V 90. rokoch vraj mal pocit, že je jediným gayom na tejto scéne, ale postupne sa ukázalo, že to tak nie je. „Písali mi: ‚Som mechanik alebo inžinier a rád by som s tým vyšiel von, ale musím žiť v utajení. Svojim tímovým kolegom nemôžem priznať, že som gay‘.

„A takéto správy mi sem tam prichádzajú ešte aj teraz, v roku 2021. Od ľudí, ktorí sú na svojich pozíciách už možno pätnásť či dvadsať rokov,“ dodal Matt Bishop.

Za celú históriu Formuly 1 sa k inej orientácii prihlásili len traja pretekári a od 70. rokov tak nespravil už žiadny. Ani jeden z troch priekopníkov už nežije.

Súvisiace články