logo F1online.sk

Ricciardo o rokovaniach s Ferrari: Nikdy sme neboli dosť blízko

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 5. 2021

Minulú jar sa uprostred pandémie koronavírusu rozbehol vo Formule 1 nečakaný prestupový kolotoč. Odštartovalo ho Ferrari, ktoré sa rozhodlo zamávať Sebastianovi Vettelovi. Jeho nástupcom sa napokon stal Carlos Sainz, no v hre bolo aj niekoľko ďalších mien.

Jedným z horúcich kandidátov bol aj Daniel Ricciardo. Ten spĺňa všetky atribúty, aby sa mohol stať pilotom Ferrari. Má talianske korene, obaja jeho rodičia sú Taliani, vďaka čomu veľmi plynulo hovorí po taliansky. Má tiež skvelý pretekársky životopis ovenčený siedmimi víťazstvami. Daniel taktiež nemal zmluvu pre sezónu 2021. Hoci okolnosti boli viac ako priaznivé, pilotom Ferrari sa napokon stal Sainz. Ten pritom musel požiadať McLaren, aby ho uvoľnil spod záväzkov vo Wokingu. Ako priznal sám Zak Brown, jeho tím by to neurobil, keby Carlosa nemohol nahradiť Ricciardom.

A tak bola ruka v rukáve. Ferrari získalo Sainza a McLaren jedinú požadovanú náhradu. Daniel síce mohol byť jazdcom Scuderie, no ako sám priznal, v Maranelle oňho zase až taký záujem nemali.

„Nikdy sme k tomu neboli dosť blízko, prebehla medzi nami len neformálna komunikácia,“ povedal Ricciardo pre ESPN. „Párkrát sme spolu telefonovali, ale nikdy to nedošlo tak ďaleko, aby sme hovorili o nejakých číslach alebo rokoch. Povedzme, že sme sa nedostali do druhej fázy spoločných rokovaní.“

Ferrari pritom bolo s Ricciardom spájané aj v roku 2019. Austrálčan vtedy bol na odchode z Red Bullu a špekulovalo sa, či by nemohol v tíme nahradiť Kimiho Räikkönena. Veľmi silný záujem o Ricciardove služby mal McLaren, ktorý hľadal náhradu za Fernanda Alonsa. Rodák z Perthu však napokon kývol štedrej ponuke od Renaultu, čím Sainzovi otvoril cestu do McLarenu.

„Vrabce na streche o tom cvrlikali. Na rošte dlhé roky chýbal taliansky pretekár a niektorí ľudia hovorili, že by som pre Ferrari bol dobrou voľbou. Určite by to bol pekný príbeh,“ hovorí Ricciardo.

„Ešte predtým než som začal pretekať, som ako malý chlapec fandil Ferrari. Povedal by som, že sme boli taká Ferrari rodina, keďže môj otec sa narodil na Sicílii. Bol však veľkým fanúšikom Ayrtona Sennu, takže to nebolo tak, že by sme žili a dýchali pre Ferrari. Mal som doma nejaké suveníry tohto tímu, ale nikdy som nesníval o tom, že za nich budem jazdiť. Sníval som o tom, že budem jazdiť vo Formule 1,“ povedal Ricciardo.

Súvisiace články