logo F1online.sk

Alonso: Naše preteky sa skončili viac-menej už v sobotu

Fernando Alonso
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala24. 5. 2021

Fernando Alonso v Monaku neukázal veľa zo svojho jazdeckého kumštu. Po nevydarenej kvalifikácii mu už bolo jasné, že v pretekoch dosiahne na body len s pomocou súperov, a tak konečné trináste miesto veľmi neoplakáva. Považuje ho za to najlepšie, čo sa v nedeľu dalo dosiahnuť.

V Monaku je kvalifikácia ešte dôležitejšia ako samotné preteky, a tak tímy pristúpili aj k tréningom. Hlavnou úlohou tímov bolo podporiť zdravé sebavedomie u svojich jazdcov, ktoré v úzkych uličkách častokrát rozhoduje. Pri Fernandovi Alonsovi sa to však celkom nepodarilo a v kvalifikácii vypadol už po jej prvej časti.

Vyčarovať niečo zo sedemnásteho miesta bolo nad Alonsove sily. “Bolo to ťažké. Myslím si, že po sobotňajšej kvalifikácii sme už mali viac-menej aj po pretekoch,” zhodnotil Španiel, ktorý v úvode predbehol Júkiho Cunodu aj Georga Russella.

“Preteky neboli až také zlé. V prvom kole sme získali dve pozície, jednu na štarte a druhú v tretej zákrute. Zariskovali sme, ale vyplatilo sa to. Ale potom — boli to trochu nudné preteky. Žiadne výjazdy bezpečnostného vozidla, nič. Trináste miesto bolo maximum.”

Alonso bol na virtuálnej trinástej priečke už pred svojou zastávkou v boxoch, keďže okrem spomínaných Russella a Cunodu získal pozície aj Valtteriho Bottasa a Charlesa Leclerca. Keď však zastavil pri svojich mechanikoch, vraj ho zamrazilo. Mechanici mu šli totižto nasadiť mäkké pneumatiky s červeným označením.

“Zostávalo mi 44 kôl do konca (32 kôl, Alonso zastavil v 45. kole a celkovo odjazdil 77 kôl, pozn. red.), keď som zbadal červenú farbu, pomyslel som si: Tak toto bude naozaj dlhý stint. Ale fungovalo to fajn a až do konca sme mali dobrú rýchlosť. Bolo to teda správne rozhodnutie, no bol som prekvapený, keď som zbadal tú farbu,” priznal 39-ročný matador.

Poznamenajme, že zvládnuť 32 kôl na mäkkej zmesi nebola až taká nadľudská úloha. Esteban Ocon a Mick Schumacher ich rovnako na nových softoch zvládli 37, Sergio Pérez na pneumatikách z kvalifikácie odjazdil 35 kôl a fakticky aj väčšina jazdcov z prvej desiatky odjazdila aspoň 30 kôl na softoch z kvalifikácie.

https://pbs.twimg.com/media/E2FVBEyWQAE6TGs?format=jpg&name=large

A práve spomínaný Esteban Ocon zabezpečil, že Alpine neodchádzal z Monaka naprázdno. Francúz vybojoval deviatu priečku po štarte z jedenásteho miesta, čím dosiahol štvrté umiestnenie na bodoch za sebou. Interný súboj s Alonsom vedie na body 12:5.

“Štyrikrát za sebou… mám dobrý pocit z toho, že zbieram body konzistentne,” vyznal sa Ocon. “A takisto aj cez víkend, počas ktorého sme na tom rýchlostne neboli tak dobre ako na predchádzajúcich pretekoch.”

“Mám dobrý pocit, že si odnášam dva body. V aute sa cítim sebavedomo a som spokojný s prácou, ktorú sme spolu s chlapcami a tímom odviedli. Takéto momenty si treba užiť a presne to aj robím,” doplnil.