logo F1online.sk

Ricciardo: Na Norrisových dátach vidím veci, ktoré nedokážem urobiť

Daniel Ricciardo
© McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl23. 5. 2021

Daniel Ricciardo zažil v Monaku svoj dosiaľ najhorší víkend sezóny. Nielenže prvýkrát v roku 2021 nebodoval, no tímový kolega mu v pretekoch nadelil celé kolo. Kým v garáži Landa Norrisa sa oslavovalo tretie miesto, u Daniela Ricciarda zostalo ticho…

Austrálčan nič nevyťažil ani z reverznej stratégie s prvým stintom na strednej zmesi a s prezutím na tvrdú. Počas pretekov nezískal mimo vypadnutí žiadnu pozíciu k dobru a do cieľa prišiel na dvanástom mieste.

„Mám za sebou víkend na zabudnutie. Pochopiteľne, auto číslo štyri (Lando Norris, pozn. red.) a zvyšok tímu dosiahol pódium, k čomu im gratulujem. Oni urobili veci správne. Ani neviem, čo v mojom prípade bolo zle, jednoducho to nešlo. Nezvolili sme šialené nastavenie, čo som videl, tak autá boli z pohľadu nastavenia takmer identické,“ povedal Daniel Ricciardo, ktorý musel prehltnúť horkú pilulku, keď mu Lando Norris nadelil celé kolo.

„Asi prvýkrát ma tímový kolega predbehol o kolo. Ani neviem, čo povedať. Po takomto víkende bude najlepšie dať si od toho pár dní odstup a potom sa poriadne pozrieť na veci,“ vyhlásil Austrálčan.

Daniel Ricciardo prišiel so zaujímavým konštatovaním o anomáliách medzi dátami v rámci pilotov McLarenu.

„Určite si všetko poriadne prejdeme. Stále sa pozerám na dáta a sledujem, ktoré veci môžem robiť lepšie. V dátach však nachádzam odlišnosti. A toto je dôvod, prečo je Lando v konkrétnej zákrute rýchlejší. Vidím to tam, no nie som presvedčený, že to tak tiež dokážem urobiť. Uvidíme. Možno je to stále o adaptácii na nové auto, no som presvedčený, že tím všetko poriadne skontroluje. Je ťažké prijať, že som tak ďaleko,“ pokračoval 31-ročný rodák z Perthu.

Rozdiely medzi dátami Ricciarda a Norrisa sa týkajú brzdenia či rotácie do zákruty. Zdá sa, že Norris podľa dát dokáže brzdiť neskôr a „brať“ zákruty pod lepším uhlom.

„V podstate sa bavíme o prechádzaní zákrutami, prípadne neskoršom brzdení. Budem na tom pracovať. Počas tohto víkendu som sa do toho vôbec nedostal a veľa som strácal. Takže na pár dní vypnem hlavu. Nechcem sa utápať v analýzach. To už som v minulosti robil a nechcem to opakovať,“ uzavrel Ricciardo.

Súvisiace články