logo F1online.sk

Marko je spokojný: Keď sa dostaví tlak, Mercedes robí chyby

Max Verstappen pred Valtterim Bottasom
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala23. 5. 2021

Mercedes takmer počas celej hybridnej éry pôsobil dojmom dokonale zohratého tímu, ktorý sa chýb dopúšťa len výnimočne. Helmut Marko má na to jasné vysvetlenie: Mercedes to mal v posledných sezónach príliš ľahké. Vidí to tak, že až teraz sa ukazuje skutočná forma strieborných šípov. Na jej odhalenie bolo treba len jednu ingredienciu: tlak.

Len málokedy sa stane, aby Mercedes celý víkend nevedel nájsť pevnú pôdu pod nohami. Občas sa objaví piatok, ktorý stajni z Brackley nevyjde, no pred kvalifikáciou zvykne vytiahnuť eso z rukáva a bojovať o pole position a následne i víťazstvo.

To sa strieborným v Monaku nepodarilo, hoci mali na vyriešenie svojich problémov o jeden deň viac. Lewis Hamilton v sobotu hlásil, že ak sa auto niekam posunulo, tak skôr k horšiemu. Nuž a o nič radostnejšia nebola ani nedeľa.

Kým Mercedes dostal len cenu útechy v podobe siedmeho miesta a bodu za najrýchlejšie kolo, Verstappen rutinérsky vyhral Veľkú cenu Monaka. “Super, super! Len tie preteky sa nechceli skončiť,” zasmial sa Helmut Marko pre Servus TV. “Boli sme vpredu a všetko sme kontrolovali — pneumatiky, palivo. Boli to skvelé preteky aj v Pérezovom podaní. Vedieme oba šampionáty, lepšie to dopadnúť ani nemohlo.”

Nebyť zakopnutia Mercedesu, Marko by takú radosť nemal. “Prekvapilo nás, že Hamilton zostal za Pierrom Gaslym viac-menej bez boja,” pokračoval športový poradca Red Bullu zdôrazňujúc: “Keď sa objaví tlak, Mercedes robí chyby. Musíme v tomto pokračovať. V každom prípade toto víťazstvo nám pridáva na pohode. S ňou budú Maxove výkony len suverénnejšie a všetko bude mať pod väčšou kontrolou.”

Zlyhanie Mercedesu pod tlakom nekomentoval len Helmut Marko, ale i expert nemeckej Sky a bývalý pretekár Timo Glock, podľa ktorého sa v takýchto momentoch môže zlomiť šampionát. “V posledných sezónach bol Mercedes v oveľa komfortnejšej pozícii. Teraz sú Max Verstappen a Red Bull hneď za ním a okamžite zaútočia, keď Mercedes poľaví. Toto sú preteky, ktoré môžu rozhodnúť šampionát.”

“Toto bol čierno-čierny víkend pre Lewisa, aj po jazdeckej stránke,” pridal svoj pohľad Nico Rosberg. “Lewis bol stratený. Bude ťažké sa z toho dostať.”