logo F1online.sk

Jazdec dňa Vettel: Mali sme rýchlosť, keď ju bolo treba

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala23. 5. 2021

Sebastian Vettel si pred sezónou určite nepredstavoval, že na prvé body v Aston Martine bude čakať tak dlho. V Monaku sa ich však dočkal a domov si neodnášal žiadne omrvinky, za piate miesto si na konto pripísal hneď desať bodov a v šampionáte razom predbehol i svojho kolegu. Nemec má za sebou skvelý víkend, za ktorý vďačí sebe, autu i svojmu tímu.

Ako väčšina monackých veľkých cien, aj táto sa dá rozdeliť na tri časti: úvod, zastávkový chaos, záver. V tej úvodnej časti sa Sebastianovi Vettelovi podarilo udržať si pozíciu zo štartu a brániť sa pred pilotmi za ním. Na Lewisa Hamiltona v tejto fáze pretekov nestíhal.

Potom však prišli zastávky, odštartoval ich sám Lewisa Hamilton. Ako sa neskôr ukázalo, Mercedes sa možno trochu uponáhľal. Tým, že zamieril do boxov ako prvý, šiel do rizika, inžinieri totižto nemali istotu, že undercut bude naozaj fungovať. Nakoniec nefungoval.

“Pre nás je to skvelý výsledok, môžeme byť veľmi spokojní, že máme na bodoch dve autá,” usmieval sa očividne spokojný Sebastian Vettel pred mikrofónom Sky Sports. “Boxový múrik prijal skvelé rozhodnutia, auto malo dobrú rýchlosť, keď na tom záležalo. Myslím si, že to dnes rozhodovalo.”

Ako videl prostrednú časť pretekov, ktorá vyvrcholila jeho súbojom s Pierrom Gaslym? “Vedel som, že práve tá fáza bude pre naše preteky kľúčová. Chris, môj inžinier, mi tiež povedal, aby som sklonil hlavu, pretože pôjde do tuhého.”

“Pneumatiky už neboli čerstvé, ale mne sa stále darilo ísť rýchlejšie ako predtým, v poslednom kole dokonca ešte o trochu rýchlejšie, čo nakoniec rozhodlo. Pitstop akurát stačil, myslím, že sme tam chvíľu čakali, no potom to bolo s Pierrom tesné.”

“Keď som šiel do kopca, tak som ho najskôr nevidel. Vedel som, že je tam, ale netušil som, kde presne. Potom to bol šprint do kopca. Tam to nie je rovné, no nechal som mu priestor a nakoniec sa musel vzdať. Nemal som tam veľa miesta, lebo tam bolo plno žmolkov. Tiež som bol na čerstvej zmesi, čiže sa najskôr bolo treba zbaviť tej silikónovej vrstvy na vrchu pneumatík,” vysvetlil Nemec.

Spolu s Gaslym predbehol i napajedeného Lewisa Hamiltona a ukončil šnúru siedmich pretekov bez bodu. To ho muselo potešiť, pretože také dlhé bodové suchoty Vettel ešte v kariére nezažil. Vpred k lepším zajtrajškom!

Čo hovorí Vettel na aktuálnu formu Aston Martinu? “Po takom silnom minulom ročníku sme mali veľké očakávania, no je evidentné, že zmena pravidiel penalizovala Mercedes a nás. Mercedes mal veľký náskok, ten zmizol a ľudia na to zabudli, pretože sú stále vpredu.”

“Nás to dosť zasiahlo a prepadli sme sa. Nenariekame však a ani sa nesťažujeme, potrebujeme to len ľuďom vysvetliť a dostať z toho maximum. Na mestských okruhoch sa objaví vždy niečo špeciálne. My sme tú príležitosť využili. Teraz ideme do Baku, nuž uvidíme, ako dopadne tá sága s flexi-krídlami,” pozerá sa už dopredu monacký držiteľ titulu Jazdec dňa.

Súvisiace články