logo F1online.sk

Norris: Pódium som rozhodne neočakával

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl23. 5. 2021

Lando Norris získal v piatych pretekoch sezóny druhé pódium. Podobne ako v Imole, aj v Monaku prišiel do cieľa na fantastickom treťom mieste. Na rovnakej priečke je aj v priebežnom poradí Pohára jazdcov.

Mladý Brit v úvode sezóny doslova očaruje. Získal 56 z 80 bodov McLarenu, a aj vďaka nemu sa britská stajňa drží na treťom mieste Pohára konštruktérov pred Ferrari. Pódium v Monaku však Norris a zrejme ani McLaren neočakávali. Táto trať „papájovým“ papierovo nemala veľmi sedieť.

„Keď sme prišli do Monaka, tak som pódium rozhodne neočakával. Akurát som o ňom sníval. Všetko išlo perfektne, a mali sme aj trochu šťastie. Auto bolo veľmi dobré, mohol som mu veriť. Ako býva na tejto trati zvykom, vyťažili sme aj z chýb či smoly iných pilotov a tímov. Získali sme na včerajšej chybe Charlesa či dnešných problémoch Mercedesu. Využili sme šancu a sme na pódiu. Cítim sa fantasticky,“ povedal Lando Norris bezprostredne po pretekoch.

Lando Norris bol jedným z prvých, ktorí prezuli z mäkkých pneumatík na tvrdé. Odrazil akýkoľvek náznak „undercutu“ zo strany Gaslyho či Hamiltona, no v záverečnej fáze sa musel brániť pred dobiedzajúcim Pérezom.

Lando sa sťažoval na stav svojich pneumatík, inžinier Will Joseph mu neustále pripomínal limity trate v desiatej zákrute. Norris už totiž mal na krku čierno-bielu vlajku a v prípade ďalšieho porušenia limitov by mu hrozila penalizácia. Napokon neurobil žiadnu chybu a svoj špeciálne zafarbený McLaren doviezol do cieľa priam triumfálnym spôsobom.

„Víkend dopadol oveľa lepšie než sme predpokladali. Už v sobotu som bol veľmi šťastný z piateho miesta, štvrtá priečka ma tešila ešte viac. Tretie miesto, to už je niečo úžasné! Doviezol som slušnú zbierku bodov, a ďalšiu trofej pre mňa i pre tím. Poďakovanie a pochvalu si zaslúžia všetci muži a ženy v McLarene. Je snom byť na pódiu v Monaku. Mne sa tento sen trošku nečakane splnil, o to som šťastnejší,“ vyhlásil stále len 21-ročný pilot.

McLaren síce prišiel o sériu, v ktorej v každých pretekoch sezóny bodovali obaja jeho jazdci, no opäť vyťažil takmer maximum. V Monaku bol výrazne pomalší než Ferrari, získal však len o tri body menej. Najbližšie nás čaká Baku, ktoré by konfiguráciou zase mohlo sedieť viac McLarenu než Ferrari.

„Myslím si, že sa dostávame tam, kde by sme chceli byť. Jednoznačne robíme progres. Prvýkrát v sezóne sme naše auto videli na mestskej trati, a vyzeralo pomerne dobre. V Barcelone pred dvomi týždňami sme sa však viac trápili a pódium bolo totálne mimo dosah. Jasne to svedčí o tom, že nás čaká veľa práce. Objavili sa pekné momenty, ako napríklad včerajšia kvalifikácia, keď sme boli blízko k pole position, či také chvíle ako dnes. Len by sme mohli také chvíle zažívať častejšie, čo sa podarí, ak bude naše auto ľahšie na ovládanie a ešte rýchlejšie. Dnešok je motiváciou pre nás všetkých,“ pokračoval Lando Norris.

Na pódiu sa prvýkrát stretli bývalí tímoví kolegovia a kamaráti Lando Norris a Carlos Sainz. Lando doprial Carlosovi slušnú sprchu šampanským, pri rozhovoroch nechýbalo vzájomné doberanie sa a úsmevy. Z tejto dvojice museli mať radosť aj fanúšikovia McLarenu, keďže Carlos Sainz si v sezónach 2019 a 2020 získal ich srdcia.

A ako pôjde Lando oslavovať pódium? „Pôjdem si ľahnúť do postele,“ skonštatoval viditeľne vyčerpaný, ale šťastný britský pretekár.