logo F1online.skF1online.sk

Marko: Mali by sme jazdiť na tratiach so štrkom a trávou

Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko17. 5. 2021

Helmut Marko z Red Bullu takisto pridal svoje vyjadrenie na tému limitov tratí. Podľa neho by sa mal šampionát jazdiť na tratiach so štrkom a trávou. Riaditeľstvo pretekov pritom viacnásobne neuznalo kolo alebo dokonca penalizovalo jazdcov tímu Red Bull, z dôvodu porušenia limitov trate.

„Mali by sme jazdiť na tratiach so štrkom a trávou, ak prejdete mimo trať, budete potrestaní,“ povedal Marko pre Motorsport-Magazin.

„Teraz prichádzame k niečomu skutočne vážnemu: Musí sa prestať s týmito predpismi týkajúcimi sa bielych čiar. Raz cez ňu môžete prejsť, raz nie, je to ako pozvánka pre pilotov,“ pokračuje poradca tímu Red Bull.

Marko chápe, že pri traťových limitoch ide o kombináciu viacerých faktorov, pričom čiastočne je na vine aj súčasný predpis pravidiel.

„Je to kombinácia myslenia na bezpečnosť a aj ďalších požiadaviek, napríklad MotoGP. Výbehová zóna v zákrute Parabolica bola tiež upravená,“ vysvetlil Helmut Marko.

„Dalo by sa to vlastne vysypať štrkom, z ktorého sa potom jazdec musí pomaly opäť vyhrabať,“ pokračuje 78-ročný Rakúšan v téme limitov tratí. „Neviem, ako k tomu došlo, v určitom okamihu sa hovorilo o zvýšení bezpečnosti. Je to veľmi hrozná téma.“

Helmut Marko je presvedčený, že je možné nájsť kompromis aj pri téme limitov tratí. Tvrdí tiež, že spoločne s FIA už našli aj riešenie.

„Teraz sme našli aj riešenie,“ uzatvára Marko. „Mali sme tam obrubníky v tvare klobásy (vlani na Red Bull Ringu), ktoré spôsobili miliónové škody. Teraz sme spolu s FIA našli riešenie, ktoré je kompatibilné aj pre MotoGP, aj pre autá. Nič nebude zničené, ale stále budete potrestaní, ak cez to prejdete.“

Súvisiace články

Diskusia