logo F1online.sk

Vettel sa zmieril s realitou: Tretie miesto je mimo dosah

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala10. 5. 2021

Sebastian Vettel má za sebou siedme preteky v rade, na ktorých nebodoval, čo sa mu v kariére ešte nikdy nestalo. V Barcelone skončil len na trinástej priečke, čo je od ambícií Aston Martinu poriadne ďaleko. Nemcovi je už teraz jasné, že na vytúžené tretie miesto v konštruktérskom poradí jeho tím nedosiahne. Chýba mu totižto rýchlosť.

“Nemali sme dobré preteky, nie som spokojný,” otvoril svoje hodnotenie Sebastian Vettel, ktorý sa pod šachovnicovou vlajkou ukázal ako trinásty, teda na pozícii, z ktorej i vyštartoval. Na bodované priečky stratil 10,2 sekundy.

V strede poľa to bolo poriadne husté a do samého záveru sa bojovalo o posledné bodované priečky. Vettel ani s pomocou vylepšení, vďaka ktorým sa cítil “viac ako doma”, neprerazil. “Našou referenciou sú vždy ostatní, proti ktorým pretekáme, a teraz sme za nimi. V sobotu z toho vieme vyžmýkať o čosi viac, v nedeľu sa zvykneme trápiť. Myslím si však, že naša konečná pozícia odzrkadľuje, čo je v našom aute.”

Nedalo sa v závere z toho predsa len dostať viac? “Po vojne sa ľahko hovorí, čo by ste spravili inak. S odlišnou stratégiou to mohlo dopadnúť inak, ale predtým, ako vynesiem nejaký verdikt, sa na ňu budem musieť poriadne pozrieť.”

Vettel to následne rozobral: “Pri prvej zastávke sme stratili, pretože bola pomalá. Pri druhej výmene pneumatík sme spadli za Kimiho, čo nebolo ideálne, pretože som si tam zničil pneumatiky. Nakoniec som nebol dostatočne rýchly, v posledných kolách mali ostatní výhodu lepších gúm.”

“Aj naďalej budeme tvrdo pracovať. Vieme, že pred sebou máme ešte dlhú sezónu. Nové súčiastky nám tu pomohli, každý víkend musíme robiť kroky vpred,” konštatuje štvornásobný majster sveta.

Takýmto tempom to však na predsezónne ciele Aston Martinu nevystačí. “Ťažko si teraz stanoviť nejaký cieľ, no to tretie miesto je mimo náš dosah. Teraz máme problém spraviť krok vpred, ale ešte stále nám zostáva pár pretekov.”