logo F1online.sk

Herbert: Lewis nie je pod tlakom, teraz nebude ani Vettel

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala29. 6. 2020

Sebastianovu Vettelovu honbu za titulom zabrzdili nielen v roku 2018 viaceré chyby zo strany štvornásobného majstra sveta. Tie sa zväčša pripisovali obrovskému tlaku, ktorý bol naňho vyvíjaný, a ktorý Nemec nedokázal ustáť. Tento rok by už mohol byť vo väčšej pohode, keďže už vie, že vo Ferrari končí, myslí si Johnny Herbert.

Teraz už nebude Vettelovou zodpovednosťou ťahať celý tím a motivovať ho. Táto úloha postupne prejde na Charlesa Leclerca. Naňho sa začnú upriamovať nekompromisné talianske médiá a fanúšikovia Ferrari nielen z Apeninského polostrova.

“V minulosti sme boli svedkami pár hlúpych incidentov napríklad s Charlesom Leclercom, no je pre mňa záhadou, prečo ku nim došlo. Je to spôsobené všetkým tým tlakom zvnútra tímu? A možno to preňho nebude zlá pozícia, pretože už nebude mať na pleciach žiaden tlak. Práve ten mu podľa mňa robil problémy,” zamyslel sa nad Vettelovým odchodom Johnny Herbert, víťaz troch veľkých cien a komentátor Sky Sports, ktorého sa na názor spýtali redaktori z The Race.

Zato v prípade Mercedesu, kde všetko fungovalo tip-top a v ktorom Hamilton nemusel takmer nikdy kontrolovať rozhodnutia stratégov, to bolo o niečom inom. “Lewis nečelí žiadnemu tlaku. To Vettel mal v súboji o víťazstvá a šampionáty na pleciach celé Ferrari, všetkých tifosi a celé Taliansko. To je teraz fuč.”

Vettela môže vybudiť aj neistota okolo jeho budúcnosti. Ak chce pomýšľať nad prestupom do Mercedesu, bude sa musieť ukázať v najlepšom svetle. “Ako pilot chcete vždy odviesť najlepšiu prácu, akú viete. Keď ste vo Ferrari, tak vždy budete mať šancu na víťazstvá, teda motivácia mu chýbať nebude. Myslím si, že keby mu chýbala motivácia, tak by odišiel. Má teda v sebe ešte nejakú vášeň. Vidíme to aj na Fernandovi Alonsovi, ktorý tu už pár rokov chýba, ale stále sa chce vrátiť. Stále má túžbu sadnúť si do auta F1.”

Presvedčiť Tota Wolffa môže byť boj na dlhé lakte. Ak sa mu to nepodarí, určite to skúsi aj niekde inde, myslí si Herbert. “Posadí sa v budúcnosti Sebastian Vettel do kokpitu alebo radšej zostane doma pri svojej rodine? Mňa by veľmi prekvapilo, keby odišiel, a to aj keby sa neobjavila príležitosť, ktorá by mu dala šancu získať ďalší titul. Má veľkú túžbu vyhrať šampionát s iným tímom. Jeho priateľovi Michaelovi Schumacherovi sa to podarilo vo Ferrari, no jemu nie. Vzdá sa? Myslím si, že jeho najlepšie šance sú už fuč, ale ako pretekár stále pokračujete a stále snívate. Ja na ňom nebadám nič, čo by mi naznačovalo, že končí.”

Na začiatku minulého desaťročia Sebastian Vettel dominoval, no postupne začala jeho hviezda vyhasínať. Otázkou teda zostáva, či na to Vettel ešte má.

“Iba on bude vedieť, či jazdí lepšie — musíte sa jazdecky zlepšovať. Ak takýto progres nepociťuje, myslím si, že je načase skončiť,” nechal sa počuť Johnny Herbert. “Napríklad taký Lewis podľa mňa stále cíti, že ešte nedosiahol vrchol. Neustále nám hovorí, že jazdí najlepšiu ligu, no zo Sebastianovej strany nič také nepočúvame. Znamená to, že si to už všimol? Možno, no neviem. Iba on vie, aké sú jeho výkony.”