logo F1online.sk

Mazepin potrestaný za obmedzenie Norrisa

Nikita Mazepin
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 5. 2021

Incident z prvej časti kvalifikácie medzi Nikitom Mazepinom a Landom Norrisom neostal bez odozvy. Ruský pretekár v záverečnej sekcii zákrut vošiel do cesty pilotovi McLarenu a spomalil ho. Komisári incident prešetrili a potrestali Mazepina stratou troch miest (Nikita beztak skončil posledný) na štarte Veľkej ceny Španielska a jedným trestným bodom.

Po ignorovaní modrých vlajok v Portugalsku je to pre Mazepina druhý trest a druhý trestný bod. Od dvanástich bodov a zákazu štartu však má ešte ďaleko. Pripomíname však, že minuloročnú sezónu zakončil vo Formule 2 s jedenástimi trestnými bodmi na konte. Tie sa jeho prestupom do Formuly 1 vynulovali.

Strata troch miest na štarte pretekov je pre pilota Haasu samozrejme len papierová. V kvalifikácii skončil posledný, takže na jeho štartovej pozícii sa nič nezmení.

„V priebehu prvej časti kvalifikácie sa Mazepin pripravoval na svoj rýchly pokus. V sekcii zákrut desať a jedenásť dostal informáciu, že sa k nemu približuje Norris v rýchlom kole. O blížiacom sa aute bol informovaný opakovane,“ píše sa v rozhodnutí komisárov.

„Mazepin následne spomalil, aby si nechal priestor pred Mickom Schumacherom, ktorý sa tiež chystal na svoj rýchly pokus. Medzi zákrutami trinásť a štrnásť Mazepina predbehli Räikkönen a Cunoda, ktorí mierili do boxov. Aj tí boli informovaní o rýchlo sa približujúcom Norrisovi. Je jasné, že ich následný manéver vyplynul zo snahy uvoľniť mu cestu, čo však vytvorilo pre Mazepina zložitú situáciu.“

„Športoví komisári zistili, že Mazepin bol dobre informovaný o polohe pilota McLarenu a jeho rozhodnutie opätovne predbehnúť Räikkönena a Cunodu, jednoznačne obmedzilo Norrisa a stálo ho dosť času.“

„Športoví komisári si uvedomujú, že táto časť trate môže v kvalifikácii vytvoriť náročné situácie a uznávajú, že Mazepin presne takej čelil. Na to vo svojej výpovedi poukázal aj sám Norris. Na druhú stranu, Mazepin podľa komisárov mal možnosť sa Norrisovi vyhnúť a nasledovať ho do svojho rýchleho pokusu, čo by neskompromitovalo kolo pilota McLarenu,“ píše sa v stanovisku komisárov.