logo F1online.sk

Vettel nemá kam ísť, môže len klesnúť, myslí si Hill

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala28. 6. 2020

Sebastian Vettel ohlásil koniec svojho pôsobenia vo Ferrari, ale nie vo Formule 1. Lukratívnych miest však nie je nazvyš, nuž vyvstáva otázka, či by Vettel nespravil lepšie, keby uzavrel svoju formulovú kariéru. Podľa Damona Hilla lepšie alternatívy ani nemá.

Nemec môže zaklopať na dvere Mercedesu, ale výmena stráží u strieborných šípov sa očakávať nedá. Vettelovi tak zostávajú niektoré tímy zo stredu poľa, z ktorých má najväčší potenciál vyšvihnúť sa hore Racing Point, čoskoro Aston Martin.

Talianske médiá už zúrivo špekulujú o tom, že o sedačku Aston Martinu má byť veľká bitka medzi spomínaným Vettelom a Fernandom Alonsom, pričom prvý menovaný má mať záujem na podpise niekoľkoročnej zmluvy. Tieto správy však treba brať s rezervou.

Taký Hill na Vettelov odchod do hlbín stredu poľa nevidí dôvod. “Vettelovi musí robiť jeho aktuálna situácia starosti,” skonštatoval v podcaste Autosportu. “Oznámil, že už vo Ferrari nebude pokračovať, no kam zamieri? Nebude predsa jazdiť v Aston Martine, prečo by také niečo robil? Keď sa dostanete na čelo, máte to ťažké, dá sa totižto ísť len nižšie.”

Presne z tohto dôvodu by nebolo zlým riešením skončiť. “Taký Jackie Stewart presne vedel, kedy skončiť.” Majster sveta z rokov 1969, 1971 a 1973 mal však na to podstatne odlišný dôvod. V roku 1973 totižto zomrel jeho kolega a priateľ François Cevert.

“Nedorazil prvú stovku, skončil po 99 pretekoch. Povedal si, že to stačilo. Rovnako tak Niki Lauda, keď to prvýkrát zabalil. Treba vedieť, kedy sa treba pobrať ďalej,” myslí si Hill, ktorý pozná pocit, keď pilot odpočítava veľké ceny do konca svojej kariéry.

S jedným titulom na konte sa pre Hilla nezačala sezóna 1999 dobre. Po pretekoch v Kanade oznámil, že na konci sezóny odíde, no vypadnutie vo Francúzsku v ňom utužilo presvedčenie, že by mal skončiť ihneď. Eddiemu Jordanovi sa mu ho podarilo presvedčiť, aby zostal aspoň na domácu Veľkú cenu Veľkej Británie. Tá mu vyšla na výbornú, nuž pristúpil na to, že predsa len dotiahne zvyšok sezóny do konca.

“Pokračovať s myšlienkou, že ešte musím nejako zvládnuť týchto posledných päť veľkých cien, je veľmi ťažké. Bernie Ecclestone hovorieval, že keď pilot zbadá červenú, musí okamžite skončiť. Myslím si, že je to čistá pravda. Ak si myslíte, že už na to nemáte, nepokračujte do konca sezóny. Zastavte sa hneď tam, kde ste,” doplnil Hill.

Súvisiace články