logo F1online.sk

Schumacher poráža Mazepina na celej čiare, hodnotí Rosberg

Nikita Mazepin a Mick Schumacher
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala3. 5. 2021

Od Haasu sa v tejto sezóne veľa neočakáva. Tohtoročný vývoj ustal a Haas vráža všetky svoje zdroje do budúcoročného monopostu. Vidieť preto bojovať jedného z mladíkov tohto amerického tímu s iným autom nie je vôbec bežné, skončiť pred ním ani nehovoriac. Mickovi Schumacherovi sa to však podarilo a vyslúžil si pochvaly zo všetkých strán.

Schumacher sa dostal na obrazovky tri kolá pred koncom. Už dlhšie bol nalepený na zadnom krídle Nicholasa Latifiho a vyplatilo sa. Kanaďan v tretej zákrute prebrzdil, čím Mickovi Schumacherovi uľahčil jeho úlohu. Vlaňajší šampión Formuly 2 už nadobudnuté sedemnáste miesto nepustil.

“Vyzeralo to tak, že sme mali oveľa lepšiu rýchlosť. Bola to trochu smola, že sme sa cez neho nedostali skôr, pretože z pohľadu časov sme mali celkom slušné preteky,” komentoval nedeľu Mick Schumacher, ktorý opatrne pomýšľal i na lepší výsledok, keby Latifiho prekonal skôr. “Ktovie, možno by sa nám podarilo dostihnúť Georga.”

Russell skončil šestnásty o jedno kolo pred Mickom Schumacherom. Prekonať tento Williams by teda nebolo vôbec jednoduché. “Ale mám pocit, že od Imoly sme spravili veľké, veľké kroky vpred. Ak v tom budeme pokračovať, myslím si, že na konci roka môžeme byť na celkom dobrej pozícii.”

Haasy pritom už od začiatku sezóny dobre vedia, že ak budú s niekým pretekať, tak najskôr medzi sebou. “Ja som bol veľmi prekvapený, keď som Georga zbadal tak blízko pri nás. Štartoval jedenásty, takže neviem, čo sa mu stalo.”

“Boli to celkom chaotické preteky. Ako som však povedal, postupne sa šplháme hore, každým dňom sa blížime. Tento tím pracuje veľmi tvrdo, aby nám dodal monoposty, ktoré potrebujeme. Mám pocit, že každým dňom sa blížime k tomu, aby sme mali to perfektné auto,” doplnil Schumacher.

Ten opäť raz “naložil” svojmu ruskému kolegovi. V cieli mal naňho viac ako 67-sekundový náskok, hoci treba poznamenať, že Nikita Mazepin absolvoval extra zastávku v boxoch. Jej dôvod bol však zaujímavý; tím ho poslal do boxov, aby sa vyhol modrým vlajkám.

Paradoxne, hneď po výjazde z boxov na jednu doplatil, keď ho komisári potrestali za blokovanie vtedajšieho lídra Sergia Péreza. Päťsekundový trest však s Mazepinovou finálnou pozíciou nič dramatické nespravil.

Günther Steiner sa Mazepina, ktorého Pérez označil idiotom, ale neskôr jeho ospravedlnenie prijal, zastal. “Nebolo to naschvál a nakoniec sa ani nič nestalo. Všetci vieme, že Nikita je v F1 vnímaný ako ten zlý chlapec. Aj vysielačky ostatných jazdcov na jeho adresu Formula 1 využíva na to, aby vzbudila pozornosť. Radi ich teda pustia do éteru.”

“Celkovo však robíme pokroky. Toto sú len naše tretie preteky a Mick bol lepší ako Williams. Presne vedel, kde zaútočiť. Nakoniec na Latifiho vyvíjal taký tlak, až spravil chybu,” zatlieskal Schumacherovi temperamentný Talian.

Schumacher sa nakoniec dočkal poklony aj od svojho strýka Ralfa: “Získal síce nula bodov, ale s hviezdičkou,” skonštatoval komentátor nemeckej Sky. “Radosť sa naňho pozerať.”

“Mick odvádza skvelú prácu a svojho kolegu poráža na celej čiare,” pridal sa nezávisle na Ralfovi Schumacherovi i Nico Rosberg. “V slabšom aute vyvíjal tlak na Latifiho a dokonca ho aj predbehol.”