logo F1online.sk

Ricciardovi pomohol čas strávený na simulátore

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl30. 4. 2021

Daniel Ricciardo bol v piatok rýchlejší z dvojice McLarenov, čo je zatiaľ zmena oproti úvodným dvom víkendom sezóny. Ako priznal, pomohol mu aj čas, ktorý strávil na simulátore.

Ricciardo v piatok odjazdil 62 kôl, v FP1 bol dvanásty, v FP2 v reprezentatívnejších podmienkach smerom ku kvalifikácii ôsmy. „Pre mňa to bol lepší deň. Mal som pocit, že som sa do toho dostal hneď od začiatku prvého tréningu. Cítil som, že som urobil krok dopredu z pohľadu sebadôvery v aute a schopnosti vyťažiť z neho o niečo viac,“ povedal Austrálčan pre Sky Sports.

Prakticky všetci piloti, ktorí v zime menili tímy, zatiaľ zaostávajú za svojimi tímovými kolegami. Daniel Ricciardo sa to snažil zmeniť aj tým, že jazdil na simulátore McLarenu. Vďaka tomu mohol trochu upraviť svoj jazdecký štýl, aby pasoval k novému monopostu. „Auto sa správa tak, že odmeňuje trochu odlišnú techniku a o niečo odlišný štýl. Začína sa to ovládaním auta pri zmene smeru, spôsobom, akým brzdíte, a ako zase získavate výkon z motora,“ vysvetľoval 31-ročný rodák z Perthu.

Ricciardo počas uplynulých dvoch týždňov tvrdo pracoval na svojom zlepšení. „Auto je trochu unikátne. Pracoval som na simulátore a tiež na tom, ako sa do toho dostať. Myslím si, že dnes som vďaka tomu prirodzene získaval viac sebadôvery.“

V každom prípade, skúsený Austrálčan, známy svojím agresívnym štýlom, bude musieť trochu upraviť svoj prístup k jazde. Spolieha sa na vylepšenia, ktoré bude McLaren prinášať počas sezóny. „Základné charakteristiky auta sú dané. V niektorých zákrutách môžem využívať svoj štýl, pre väčšinu je však lepšie zvoliť odlišný spôsob jazdy. Snažím sa dať chalanom v tíme spätnú väzbu o tom, kde sú slabiny. Snažíme sa priniesť nejaké vylepšenia, aby sme tieto ťažkosti vyriešili. Dovtedy sa jednoducho musím naučiť, ako s tým jazdiť.“

Daniel Ricciardo priznal, že bol po úvodných dvoch veľkých cenách, na ktorých nestačil na Landa Norrisa, frustrovaný zo svojej rýchlosti. „Po Imole som bol sklamaný, no Andreas Seidl a Zak Brown ma uisťovali a upokojili, že to jednoducho príde. Určite nebudem pokojný či zrelaxovaný, ale viem, že to nakoniec bude dobré. Je ťažké to prijať, pretože už som v podstate veterán, tak prečo by som si mal počkať na rýchlosť. Prišiel som ako skúsený jazdec, no berú ma trochu ako nováčika, pretože s týmto autom a v tomto prostredí som skutočne nový,“ vyhlásil sedemnásobný víťaz pretekov.

Súvisiace články