logo F1online.sk

Norris: Rýchlosť Alpine nám môže sťažiť kvalifikáciu i preteky

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl30. 4. 2021

Lando Norris zažil po pódiu v Imole „tichý piatok“, keď sa pohyboval na rozhraní prvej desiatky. Mladý Brit nebol úplne spokojný s balansom svojho auta, no len si spomeňte, ako aj naposledy po piatkových tréningoch hovoril, že trať v Imole McLarenom veľmi nesedí, a v sobotu a v nedeľu na trati doslova lietal…

Lando Norris v piatok absolvoval 54 kôl, v FP1 bol ôsmy, v FP2 dvanásty. „Nebol to perfektný deň. Rôzne malé problémy narušili naše jazdy. Cez noc nás čaká dosť práce, je jasné, na aké oblasti sa musíme zamerať. Ak ich dokážeme zlepšiť, tak v sobotu určite nájdeme nejakú rýchlosť. Zajtra sa chceme vrátiť silnejší,“ povedal 21-ročný rodák z Bristolu.

V úvodných dvoch víkendoch bojoval McLaren s Ferrari a v kvalifikáciách s AlphaTauri. Je možné, že v Portugalsku pribudne do tohto „mixu“ aj Alpine. Jazdci francúzskej stajne obsadili v FP2 piate a šieste miesto, a zdolali oba McLareny.

„Renault, alebo teda Alpine, bol dnes veľmi rýchly. Na úvodných dvoch podujatiach sme mali na nich veľký náskok, teraz sa zdajú byť konkurencieschopnejší. Ich rýchlosť nám môže sťažiť preteky i šancu dostať sa v sobotu do Q3. Bojujeme totiž proti ďalším dvom autám. Je to vzrušujúce, pre nás však náročnejšie. Bude to ťažké.“

Pred rokom sme v kvalifikácii videli rôzne strategické hry, keď napríklad McLaren nepracoval s pneumatikami v klasickom štýle výjazdové kolo – ostré kolo – kolo do boxov, ale skutočne rýchly meraný čas absolvoval až v štvrtom či dokonca šiestom kole po výjazde z boxov. Podmienky vtedy komplikoval aj čerstvo položený asfalt.

„Podmienky sú pravdepodobne o niečo lepšie než pred rokom. Stále je to však nevyspytateľné. Veľa ľudí robí chyby, mňa nevynímajúc. Nie je ľahké dať dokopy dobré kolo. Na rozdiel od iných okruhov nemáte k dispozícii len jedno kolo, počas ktorého sú pneumatiky dobré, ale vydržia aj dva či tri ostré pokusy,“ komentuje Norris.

Rovnako ako po piatku v Imole aj teraz je Norris trochu skeptický ohľadom rýchlosti McLarenu. „Čo sa týka balansu auta, tak zatiaľ na tom nie sme tak dobre ako počas predchádzajúcich víkendov. Čaká nás dosť práce, ak si chceme byť istí, že sa dostaneme do TOP10. Je dôležité dostať sa do Q3, no bude to ťažšie, než sme chceli a než sme očakávali. Cez noc musíme vymyslieť, ako sa pre kvalifikáciu zlepšiť,“ uzavrel Lando Norris.