logo F1online.sk

Potvrdené! V roku 2021 uvidíme tri šprintové kvalifikácie

Po štarte VC Bahrajnu 2021, Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 4. 2021

Po týždňoch rokovaní došlo k jednohlasnej zhode. FIA, Formula 1 a všetkých desať tímov sa spoločne vyslovili za šprintové kvalifikácie, ktoré sa v tomto roku uskutočnia na troch podujatiach. Zatiaľ však presne nevieme, na ktorých.

Z oficiálneho stanoviska Formuly 1 sme sa dozvedeli len to, že šprinty uvidíme len na dvoch európskych a jednom neeurópskom podujatí. Začiatkom roka sa špekulovalo napríklad o Kanade či talianskej Monze, no miesto konania bude predmetom ďalšieho oznámenia v bližšie nešpecifikovanom čase.

100-kilometrová šprintová kvalifikácia sa uskutoční v sobotu popoludní v čase pôvodne vyhradenom pre kvalifikáciu. Tá sa v nezmenenom formáte presunie na piatkové popoludnie a stanoví poradie pre sobotný šprint. Výsledok šprintu potom určí poradie na štarte v nedeľných pretekoch.

Počet voľných tréningov sa v týchto troch víkendoch zníži z troch na dva. Prvý sa uskutoční v piatok ráno, druhý v sobotu ráno. Pravidlo parc fermé vstúpi do platnosti tak ako je obvyklé, a síce so začiatkom kvalifikácie.

Strany sa dohodli aj na obodovaní pre najlepších v sobotnom šprinte, víťaz získa tri body, druhý dva body a tretí jeden.

Súvisiace články