logo F1online.sk

Alpine cez zimu odhalilo chybu vo veternom tuneli: Spomalilo nás to

Fernando Alonso, Alpine zozadu
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala21. 4. 2021

Alpine výkonnostne nepredviedlo nič svetoborné v Bahrajne a následne ani v Imole. Od francúzskeho tímu a príchodu Fernanda Alonsa sa čakalo viac, najmä po vlaňajších troch pódiách. Stajňa z Enstone vysvetľuje, že za miernym výsledkovým prepadom je i problém s veterným tunelom, ktorý inžinieri odhalili počas zimy.

V Bahrajne Alpine nebodovalo, v Imole si bodovo polepšilo aj vďaka trestu pre Kimiho Räikkönena. Domov si však odnieslo len tri body, čo je ďaleko za očakávaniami. V tíme veria, že sa situácia bude s postupom času zlepšovať vďaka agresívnemu vývojovému programu.

“Keď sme sa pripravovali na testy, tak sme vedeli, že sme cez zimu čelili problémom, ktoré nám priniesla zmena pravidiel. Objavilo sa i pár problémov vo veternom tuneli, ktoré spomalili náš vývoj,” hovorí Marcin Budkowski z Alpine. “Vedeli sme, že nemáme za sebou zrovna najlepšiu zimu. Očakávali sme, že po stránke rýchlosti budeme strácať. Testy to aj potvrdili. Počas nich sme v niektorých veciach, ktoré sme testovali, pokročili, ale strácali sme.”

Rýchlosť tímu nie je prekvapením. “Zaujímavé na tom je to, že sme na tom presne tak, ako sme očakávali. Ale nesprávne sme odhadli niektoré autá pred nami a niektoré za nami. Nemyslím si však, že by sme boli jediní, zdá sa, že dosť ľudí očakávalo trochu iné poradie, než aké sme videli na pretekoch. Ale to je už len otázka konkurencieschopnosti v porovnaní s čelom.”

Alpine si do Imoly prinieslo balík vylepšení, no nejde o žiaden zázračný liek na ťažkosti francúzskeho tímu. Inžinieri budú musieť aj naďalej pracovať s vypätím všetkých síl.

“Ideme do toho naplno, aby sme zlepšili náš výkon. Je to evidentné už z množstva noviniek, ktoré sme tu predstavili,” konštatuje s odkazom na nový balík, ktorého súčasťou bolo nové predné krídlo a nos. “Sme o niečo viac pozadu, než by sme chceli. Vyžiada si to viac ako len pár vylepšení. A tiež nepredpokladám, že by ostatní čakali na to, kedy my prinesieme naše vylepšenia. Aj oni zdokonaľujú svoje monoposty.”

“Vyzerá to tak, že tento víkend sa auto posúva dopredu, ale na niekoľkých nasledujúcich pretekoch nás stále čaká práca, aby sme toho priniesli viac,” uzavrel Budkowski.

Súvisiace články