logo F1online.sk

Ricciardo sa ukázal ako tímový hráč: Nenechám sa rozhodiť pýchou či egom

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl20. 4. 2021

Daniel Ricciardo vedie v internej kvalifikačnej bitke 2:0, v pretekovom tempe však zatiaľ zaostáva za Landom Norrisom. Austrálčan si však z toho príliš veľkú hlavu nerobí a verí, že čoskoro sa dotiahne na tímového kolegu.

McLaren aplikoval v Imole tímovú réžiu, keď v 16. kole požiadal Daniela Ricciarda, aby uvoľnil cestu očividne rýchlejšiemu Landovi Norrisovi. Vedenie tímu sa odhodlalo k odvážnemu rozhodnutiu, predsa len, Ricciardo je sedemnásobný víťaz pretekov a v F1 má oveľa viac skúseností, než mladší Norris. McLaren však opäť ukázal, že tím je na prvom mieste a aj toto rozhodnutie malo veľký podiel na tom, že Lando Norris skončil na pódiu.

„Lando mal počas celého víkendu výbornú rýchlosť a jeho pódium vnímam aj ako povzbudenie pre mňa. Určite sa kvôli tomu necítim ako zdolaný. Akceptujem, kde sa momentálne nachádzam a nenechám sa rozhodiť vlastnou pýchou či egom. Sú to druhé preteky, je pred nami ešte dlhá cesta, takže mám hlavu hore a budem ďalej makať,“ povedal Daniel Ricciardo, ktorý bez problémov akceptoval pokyn tímu a zachoval sa ako správny tímový hráč.

Zdá sa, že McLaren čaká tuhá bitka s Ferrari o tretie miesto v Pohári konštruktérov. Aj v tomto kontexte treba Ricciardovi priznať zásluhy za to, že v Bahrajne priviezol poškodený monopost na siedmom mieste a v Imole na šiestom, pričom v oboch prípadoch musel v závere odolávať mohutnému tlaku pilotov za sebou. Je zaujímavé, že v poradí jazdcov sa Ricciardo delí o šieste miesto s Carlosom Sainzom, minuloročným pilotom McLarenu.

„Šieste miesto je z pohľadu bodov v poriadku, nad mojou pretekovou rýchlosťou by ste však určite nehíkali nadšením. Nebol som rýchly. Verím, že na šiestych či siedmych pretekoch sezóny sa ohliadnem späť na tento víkend a pomyslím si, že čoho som sa vtedy vlastne obával. Som na seba tvrdý a jediné, čo mi zostáva, je zbierať kolá a zžívať sa s autom. Rýchlosť v ňom totiž rozhodne je.“

Pre pilotov, ktorí v zime menili tímy, boli preteky v Imole mimoriadne náročné. Fernando Alonso pre šmyk vo výjazdovom kole a kontakt s bariérou takmer ani neodštartoval, Sergio Pérez vyšiel viackrát mimo trate a skončil mimo bodov, a Carlos Sainz bol tiež doslova všade. Daniel Ricciardo sa takýmto incidentom vyhol, chýbala mu „len“ rýchlosť.

„Takéto preteky vás skutočne otestujú. Čelil som viacerým výzvam, no lepšie je ich dostať všetky teraz naraz. Myslím si, že o pár víkendov neskôr budem za tieto preteky a poznatky ešte vďačný. Môžu mi pomôcť v mojom progrese,“ vyhlásil charizmatický Austrálčan.

Najbližšie nás čakajú preteky v Portimau a Barcelone, a potom už obľúbené Ricciardove Monako, kde dosiahol svoje zatiaľ posledné víťazstvo v F1.

„Dúfam, že ma čakajú veľké ceny, v ktorých budem konkurencieschopnejší. Po druhom víkende sezóny nechcem znieť tak, že už som očakával pódium. Možno tak budem rozmýšľať od ďalších pretekov. V podobe Landa mám silnú referenciu, takže mojím zámerom je rozhodne sa k nemu priblížiť a zlepšiť svoju pretekovú rýchlosť,“ uzavrel Daniel Ricciardo.

Súvisiace články