logo F1online.sk

Prekročenie rozpočtového stropu? Kvalifikačný šprint to umožní

Po štarte VC Bahrajnu 2021
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király20. 4. 2021

V priebehu troch tohtoročných súťažných víkendov by sme mali byť svedkami tzv. kvalifikačného šprintu. Klasická kvalifikácia sa uskutoční už v piatok, v sobotu bude na programe skrátený šprint a v nedeľu preteky.

Aj táto novinka však so sebou priniesla problém. Tímy Formuly 1 môžu za tento rok minúť 145 miliónov amerických dolárov – tak to pod tzv. rozpočtovým stropom nariaďujú finančné pravidlá. Z rozpočtového stropu existuje mnoho výnimiek, ale neexistuje tam výnimka týkajúca sa poškodenia auta pri haváriách.

Keďže nám sobotňajšie šprinty prinesú de facto tri nové podujatia, v ktorých môže prísť aj k poškodeniu áut, bolo potrebné zakročiť. No a kompetentní to vymysleli tak, že každý tím dostane za účasť v šprinte po 75 000 dolárov a navyše bude môcť vykázať škody do výšky 200 000 dolárov, o ktoré by sa potom rozpočtový strop zvýšil.

Ak si vezmeme, že takéto podujatia budú tri, tak príjmy stajní budú predstavovať 225 000 dolárov a maximálne možné vykázané výdavky budú 600 000 dolárov.

Zoskupenia však budú musieť demonštrovať, že auto muselo kvôli opravám prísť do boxov, prípadne kvôli škode preteky nedokončilo. Nuž a o týchto 600 000 dolárov bude možné navýšiť rozpočtový strop, ktorý tak teoreticky bude môcť byť 145 600 000 dolárov.

Finálne detaily týkajúce sa kvalifikačných pretekov zatiaľ nepoznáme, avšak ich schválenie je považované len za formalitu. Definitívne ich odklepne Komisia F1, ktorá zasadne na budúci týždeň a potom pôjdu pred Svetovú motoristickú radu FIA.

Ak sú dostupné informácie správne, novinka by sa mala týkať víkendov spojených s VC Veľkej Británie, VC Talianska a VC Brazílie.