logo F1online.sk

Marko: Verstappen a Hamilton sú na jednej úrovni a ďaleko pred ostatnými

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király20. 4. 2021

Úvodné dve podujatia novej formulovej sezóny nám ukázali, že máme dvoch kandidátov na získanie majstrovského titulu; k Lewisovi Hamiltonovi, ktorý v posledných rokoch vyhrával ako na bežiacom páse, sa pridal Max Verstappen. Monoposty Mercedesu a Red Bullu sú si výkonnostne pomerne vyrovnané a zdá sa, že sa máme na čo tešiť.

Obaja pretekári majú na svojom konte zatiaľ jedno prvé a jedno druhé miesto, pričom Hamilton je aktuálne vo vedení len preto, že v Imole pridal k druhej priečke aj najrýchlejšie kolo. Má teda o bodík viac.

„Obaja si to v boji o titul rozdajú len medzi sebou,“ povedal poradca Red Bullu Helmut Marko pre F1-Insider.com. „Sú na jednej úrovni a ďaleko pred všetkými ostatnými. Ak mu naďalej dokážeme dodávať auto, ktoré sa dokáže výkonnostne držať Mercedesu, môže to Max zvládnuť. Rozhodne to bude extrémne vzrušujúce.“

Kto z tejto dvojice je aktuálne lepší? „Čo sa týka kontroly auta a rýchlosti, tak je Max určite lepší. Lewis má však viac skúseností. V súčasnosti sa to akosi vyvažuje. Max sa každými pretekmi niečo učí. Ešte je mladý. Môžu prísť aj chyby, aj keď ich je samozrejme čoraz menej a menej,“ dodal Marko.

Spomínaný zdroj píše aj o tom, prečo skončil Verstappen v kvalifikácii až tretí. Po treťom tréningu sa vraj na jeho aute objavil malý problém s ložiskom kolesa, ktorý mal mať vplyv na fungovanie filigránskych závesov Red Bullu. S autom sa nedalo ísť na úplnom limite a prejazd obrubníkov bol o niečo komplikovanejší. Inak by Holanďan kvalifikáciu možno vyhral.

K majstrovskému boju sa vyjadril aj Maxov otec Jos Verstappen. „Max sa ako človek vôbec nezmenil. Naďalej je totálne uvoľnený. Rovnako, ako pred siedmimi rokmi,“ uviedol v rozhovore pre F1-Insider.com. „Ale prvýkrát má auto, s ktorým sa dokáže držať Mercedesu aj bez toho, aby musel všetko riskovať. A on to vie.“

Súvisiace články