logo F1online.sk

Markovi sa naďalej nepozdávajú testy Renaultu, vraj si preverili nový motor

Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király22. 6. 2020

Helmut Marko je veľmi špecifický človek, ktorý vždy povie všetko tak, ako si myslí. Niekedy sú jeho názory považované za správne, inokedy za totálne uletené. Jednoducho je svojský.

Na začiatku globálnej pandémie napríklad hovoril, že svojich jazdcov by najradšej okamžite nakazil, aby boli potom už imúnni a mohli sa zodpovedne pripravovať na novú sezónu. Všetci len nechápavo krútili hlavou.

Nakoniec však dosiahol celkom zaujímavý úspech, pretože nový ročník sa začne práve u neho v Rakúsku na domovskom okruhu Red Bullu. A to dokonca dvomi podujatiami po sebe.

„Človek musí byť dostatočne tvrdošijný a vždy dobre preveriť, čo je možné a čo nie je,“ odpovedal Marko na otázku servra Österreich. „Treba si veriť a mať potrebnú odvahu, pričom nám veľmi pomohla spolková vláda.“

„Sme neskutočne hrdí, že budeme prví. A to, čo sme vypracovali, napokon pomôže a môže byť príkladom aj pre ostatné podujatia.“

V rozhovore sa hovorilo aj o tom, že Renault absolvoval v utorok a v stredu minulého týždňa testy práve na Red Bull Ringu. Nebolo to zvláštne dať okruh k dispozícii súperovi, ktorý navyše Red Bullu vôbec nevyšiel v ústrety a pre testy mu odmietol dodať motor?

„Renault musel jazdiť s dvojročným šasi, ale vnútri mali nové motory (To by malo byť proti pravidlám, pozn. red.). Dosť ma uchvátila ich výdrž. Osobne sa však pýtam, či bolo múdre prenajať Renaultu Red Bull Ring,“ krútil hlavou Marko.

Jeho Red Bull aktuálne odoberá motory Honda a na to, aby mohol testovať s dvojročným autom, by potreboval starý agregát Renaultu. Francúzsky výrobca mu však nevyšiel v ústrety a nedal mu ho.

„S aktuálnym Red Bullom budeme môcť testovať 25. júna v Silverstone, ale maximálne 100 kilometrov,“ prezradil Marko reagujúc na blížiace sa jazdy, ktoré budú spadať pod povolený filmovací deň.

Nuž a jednou z tém, ktoré sa riešili, bol aj mediálny konflikt Marka s Lewisom Hamiltonom. Ako sa ukázalo, anglický pretekár skočil na falošné vyjadrenia, ktoré sa šírili internetom. Dané slová však Helmut podľa všetkého nikdy nepovedal – teda aspoň nie v znení, v akom boli prezentované.

„Lewis skočil na fake news. Ja som žiadneho jazdca nemenoval. Všetko, čo som povedal, bolo to, že ak sa Verstappen bude koncentrovať na Formulu 1, tak to bude podľa všetkého výhoda,“ dodal Helmut Marko.

Súvisiace články