logo F1online.sk

Norris o rýchlosti McLarenu: Očakávali sme to…

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl16. 4. 2021

McLaren v piatok v Imole neohúril, no body sa rozdávajú až v nedeľu. V britskom tíme teda nepanikária. Nezaskočila ich ani rýchlosť Ferrari, ktoré je v Imole na tom zatiaľ oveľa lepšie než McLaren.

Lando Norris odjazdil v piatok 39 kôl, v FP1 obsadil 13. miesto, v FP2 prenikol do TOP10 a skončil ôsmy. Mladý Brit nebol úplne spokojný s vyvážením svojho monopostu.

„Auto zatiaľ nesadlo tejto trati tak dobre ako v Bahrajne. Je to trochu ťažšie, čo sme však na základe skúseností z minulého roka očakávali. V porovnaní s Bahrajnom sme sa tu trochu trápili. Vedeli sme, že toto bude pre nás jedno z náročnejších podujatí. Medzi prvým a druhým tréningom sme však urobili niekoľko dobrých vylepšení. Snáď pred sobotou urobíme ďalší malý krok,“ povedal Lando Norris.

V Bahrajne bol McLaren tretí najrýchlejší pred Ferrari, ktoré na body v pretekoch zdolal 18:12. Zdá sa, že v Imole je na tom oveľa lepšie Ferrari. Bitka o tretie miesto môže hneď v úvode sezóny nabrať grády. „Ferrari bolo v Bahrajne vo väčšine zákrut určite rýchlejšie než my. V Imole však vyzerajú veľmi rýchli. Nie je to nič, čo by sme neočakávali. Možno sú na tom trochu lepšie než sme predpokladali, no vedeli sme, že na niektorých pretekoch budú pred nami, a na niektorých zase budeme vpredu my. Je to Ferrari, čiže ak niekto dokáže urobiť veľký krok dopredu, sú to práve oni. Ich rýchlosť nie je prekvapením ani šokom,“ doplnil pilot McLarenu.  

Daniel Ricciardo prichádzal na tento okruh s veľkým optimizmom. V roku 2020 sa v Imole kvalifikoval piaty a v pretekoch dokonca obsadil skvelé tretie miesto. Austrálčan v piatok absolvoval 47 kôl, v FP1 bol desiaty a v FP2 osemnásty, no treba pripomenúť, že kvalifikačná simulácia mu bola škrtnutá pre porušenie traťových limitov.

„Je úžasné vrátiť sa na túto fantastickú trať. Dnešok bol pomerne náročný. Rozhodne máme viacero vecí, na ktorých budeme musieť do soboty popracovať, aby sme z auta dostali viac. Stále máme tretí tréning, v ktorom to budeme môcť vyladiť pred kvalifikáciou. Pokúsime sa vyriešiť naše ťažkosti, aby sme sa pred sobotou dostali do dobrej pozície,“ povedal Daniel Ricciardo.

McLaren v Imole ani v roku 2020 veľmi neexceloval, na tomto type tratí „papájové“ monoposty celkovo príliš nefungujú. Dá sa trochu očakávať, že to v podaní britskej stajne bude víkend v znamení minimalizácie škôd oproti konkurencii.

„Nový program piatkových tréningov znamená, že musíte byť maximálne efektívni. Dnes sme to takmer dosiahli, no niečo sme stratili kvôli červeným i žltým vlajkám, rovnako nás ako všetkých trápili výpadky rádia a videa. Aj napriek problémom to bol produktívny deň,“ povedal pretekový riaditeľ Andrea Stella.

Pred McLarenom je do soboty veľa práce. „Je jasné, že tam je veľa oblastí, v ktorých sa pred kvalifikáciou musíme zlepšiť. Zdá sa, že stred poľa bude opäť veľmi tesný, a bude zaujímavé sledovať, ako sa vyvinú jednotlivé pozície. V kvalifikácii dáme do toho ako vždy všetko, aby sme si zaistili dobré pozície na zisk dobrých bodov,“ doplnil Stella.