logo F1online.sk

Mazepin: V skutočnosti to bol pozitívny deň

Nikita Mazepin
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 4. 2021

Ruský mladík Nikita Mazepin sa aj tento víkend postaral svojim mechanikom prácu navyše. Na konci prvého tréningu nezvládol výjazd zo sekcie Rivazza a jeho auto sa zastavilo až v bariére. Pilot Haasu o tejto udalosti pred novinármi veľmi hovoriť nechcel a radšej sa pochválil, aký dobrý deň má za sebou.

„V skutočnosti si myslím, že sme mali pozitívny deň. O aute sme sa toho veľa naučili a osobne som urobil dobrý pokrok v tom, čo od auta vyžadujem. V prvom tréningu som mal veľmi dobrý čas a veľmi dobré kvalifikačné tempo, s čím som spokojný. Potom prišla tá chyba, ktorú už teraz nedokážem zvrátiť, no celkovo to boli pozitívne voľné tréningy,“ povedal po piatku Mazepin.

Po takto pozitívnom vyjadrení prišla od reportéra Willa Buxtona otázka, či by si Haas mohol trúfnuť aj na postup do Q2. To si však ruský mladík nemyslí.

„Osobne si myslím, že keď to ostatným pôjde dobre a nezasiahnu nejaké ďalšie okolnosti, tak to pre nás bude veľmi náročné. Možno by nám to mohol uľahčiť dážď. Zatiaľ je dosť náročné sa len udržať na trati,“ povedal Mazepin.

Na otázku, odkiaľ jeho problémy pochádzajú, odpovedal Nikita jednoznačne: „Nestabilná zadná časť.“

„Určite sú veci, ktoré môžete urobiť v snahe to vyriešiť. Ak však pridáte prítlak vzadu, stratíte prítlak v prednej časti. S týmto autom sa jazdí o trochu ťažšie než s Formulou 2, ale to nie je žiadna výhovorka, treba to vyriešiť,“ dodal ruský pretekár.

Tomu nemožno uprieť, že bol v prvom tréningu rýchlejší než jeho tímový kolega Mick Schumacher. Ten mu to však popoludní vrátil. Nemecký mladík pred novinármi sám priznal, že ho piatkové tempo monopostu VF-20 prekvapilo.

„Hlavne v druhom tréningu som dokázal nájsť limit a zlepšovať sa v každom kole,“ povedal Schumacher. „V druhom tréningu som bol určite spokojný, v tom prvom už menej. Keď sa pozriem na časy – to obvykle nerobím, ale teraz som to urobil, pretože to z našej strany bolo celkom dobré –, tak sme myslím desatinu za Kimim a dve alebo tri desatiny za Georgeom, čo je určite pozitívne. Ani sme neočakávali, že by sme mohli byť takto blízko. Na druhú stranu, rátajú sa len časy v kvalifikácii, ale nateraz sme celkom spokojní.“

Súvisiace články