logo F1online.sk

Horner: Sú naivní, ak si myslia, že sa budú meniť pravidlá uprostred sezóny

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala16. 4. 2021

Aston Martin v Imole otvoril veľkú tému. Zmena pravidiel, ktorá sa má napohľad tváriť ako opatrenie na zvýšenie bezpečnosti, je podľa stajne zo Silverstone len zásterkou. V skutočnosti malo ísť o úmyselné poškodenie tímov s nízkym sklonom podlahy, v prvom rade Mercedesu. Aston Martin trvá na spravodlivom vyriešení situácie, nad čím sa Christian Horner len usmieva. Podľa neho je Aston Martin naivný.

Otmar Szafnauer v piatok odkázal, že bude diskutovať s FIA. Chce zistiť, čo presne stálo za zmenou pravidiel aj z úst predstaviteľov Medzinárodnej automobilovej federácie, nuž a následne očakáva istú kompenzáciu, ktorá by zmazala časť straty, ktorú Aston Martin nabral v súvislosti s novými regulami.

Christian Horner z Red Bullu, tímu, ktorý zo zmien vyťažil azda najviac, po reakcii Otmara Szafnauera prekvapene dvíhal obočie. “Zatiaľ máme za sebou jedny preteky, ktoré Mercedes vyhral s autom, ktoré by sa dalo klasifikovať ako monopost s nízkym sklonom podlahy,” hovoril pre Sky Sports. “V Bahrajne mali presne rovnakú, ak nie lepšiu degradáciu pneumatík ako my. Tu pôsobia ohromujúcim dojmom. A zatiaľ sme jazdili len na jednom okruhu.”

“Keď však odhliadneme od toho všetkého, zavedenie nových pravidiel sprevádza istý proces. Tieto pravidlá boli odsúhlasené jednohlasne, a hlasovať musel aj Aston Martin predtým, ako sa to posunulo Komisii Formuly 1 a Svetovej motoristickej rade FIA. Všade to prešlo jednohlasne.”

“Keď sa pred pár rokmi zmenili predné krídla, veľmi nám to uškodilo. My sme hlasovali proti tomu, no nakoniec to bolo treba proste akceptovať. Príde mi trochu naivné očakávať, že zrazu, po jediných pretekoch, sa budú meniť pravidlá, navyše po procese, ktorý sme presne dodržali. Mám problém to pochopiť,” otvorene odkázal šéf Red Bullu.

Poznamenajme, že podľa nedávnych vyjadrení Otmara Szafnauera hlasovanie neprešlo vôbec jednohlasne, ako to tvrdí Christian Horner. Podľa šéfa Aston Martinu boli až tri tímy proti. Nebolo im to však nič platné, pretože hlasovanie tímov nie je určujúce pri zmene pravidiel, ktorá má za cieľ zvýšiť bezpečnosť monopostov. V skutočnosti teda Aston Martin a ani žiaden iný tím nemal reálny vplyv na to, či nové pravidlá prejdú.

Aston Martin mal smolu. Mal smolu v tom, že sa vlani rozhodol skopírovať monopost dominujúcich majstrov sveta. Zmena pravidiel, ktorá mala zastaviť kraľovanie Mercedesu, tak zabolela aj Aston Martin. Podľa Christiana Hornera sa však nestalo nič nečakané. Poukazuje na to, že v motoršporte neustále prechádzajú zmeny, ktoré majú za úlohu zabrzdiť najlepší tím.

“Taká je povaha tejto hry,” konštatuje. “Či už to boli v minulosti fúkané difúzory, dvojité difúzory, flexi-krídla, neflexi-krídla, F-šachty, pravidlá predných krídel spred pár rokov, ktoré som spomenul, tak to všetko je súčasťou Formuly 1.”

“Pravidlá sa vyvíjajú a menia a vy s tým proste musíte žiť. Taká je Formula 1. Budúci rok nás čaká veľká zmena v pravidlách, ale tímy vedia, že to je už dlhé, dlhé roky súčasťou histórie tohto športu,” uzavrel Horner.

Súvisiace články